joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

De unde se scoate extras de carte funciară?

Extrasul de carte funciară este un document indispensabil în tranzacțiile imobiliare, oferind informații detaliate despre situația juridică a unui imobil. Acesta este necesar în diverse situații, cum ar fi vânzarea sau cumpărarea unei proprietăți, constituirea unei ipoteci sau soluționarea unor litigii legate de proprietate.

În acest articol, vom explica ce înseamnă extrasul de carte funciară și vom detalia modalitățile prin care poate fi obținut.

Ce înseamnă extras de carte funciară?

Extrasul de carte funciară, cunoscut și sub denumirea de extras CF, este un document eliberat de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), care conține informații detaliate despre o anumită proprietate imobiliară.

Conform art. 23 din Legea nr. nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare cartea funciară este alcătuită din titlu, indicând numărul ei și numele localității în care este situat imobilul, precum și din 3 părți:

Partea I – Descrierea imobilului

Această parte cuprinde informații tehnice despre imobil, precum:

 1. numărul de ordine și cel cadastral al imobilului
 2. suprafața imobilului, reieșită din măsurători cadastrale, destinația, adresa administrativă, categoriile de folosință și, după caz, construcțiile
 3. planul imobilului cu descrierea acestuia, care constituie o anexă la partea I a cărții funciare

Partea a II-a – Înscrierea dreptului de proprietate și a altor drepturi reale

Această secțiune conține informații despre:

 1. numele sau denumirea proprietarului și ale titularului dreptului real asupra imobilului
 2. actul sau faptul juridic care constituie titlul dreptului de proprietate și înscrisul pe care se întemeiază acest drept
 3. strămutările proprietății
 4. drepturile reale corespunzătoare proprietății publice (drept de administrare, concesiune, folosință cu titlu gratuit)
 5. servituțile constituite în folosul imobilului
 6. faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum și acțiunile privitoare la proprietate
 7. recepția propunerii de dezmembrare/comasare și respingerea acesteia, respingerea cererii de recepție și/sau de înscriere (pentru imobilele cu carte funciară deschisă)
 8. obligații de a nu face, interdicții (de înstrăinare, grevare, închiriere, dezmembrare, comasare, construire, demolare, restructurare, amenajare)
 9. clauze de inalienabilitate și insesizabilitate a imobilului
 10. comodatul constituit cu privire la imobil
 11. orice modificări, îndreptări sau însemnări ce s-ar face în titlu, în partea I sau a II-a a cărții funciare, cu privire la înscrierile făcute

Partea a III-a – Înscrierile privind dezmembrămintele dreptului de proprietate, drepturile reale de garanție și sarcini

Aici sunt menționate:

 1. dezmembrămintele dreptului de proprietate (superficie, uzufruct, uz, abitație, servituți în sarcina fondului aservit)
 2. drepturile reale de garanție (ipotecă, privilegii imobiliare)
 3. sarcini (locațiunea, cesiunea de creanță)
 4. faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum și acțiunile privitoare la drepturile reale înscrise în această parte
 5. sechestrul, urmărirea imobilului sau a veniturilor sale
 6. orice modificări, îndreptări sau însemnări ce s-ar face cu privire la înscrierile făcute în această parte.

Extrasul de carte funciară oferă astfel o imagine completă asupra situației juridice a unui imobil, fiind un document oficial care atestă drepturile și obligațiile legate de proprietate.

De unde se scoate extras de carte funciară?

Extrasul de carte funciară se poate obține prin mai multe modalități, în funcție de preferințele și situația solicitantului:

 1. Obținerea extrasului de carte funciară online

Extrasul de carte funciară poate fi obținut online, prin intermediul platformei Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), la adresa: https://epay.ancpi.ro/epay.

Pentru a obține extrasul online, solicitantul trebuie să urmeze următorii pași:

  1. accesarea platformei și crearea unui cont de utilizator
  2. selectarea opțiunii „Extras de carte funciară pentru informare”
  3. completarea informațiilor necesare pentru identificarea imobilului (județ, UAT, număr cadastral sau topografic)
  4. efectuarea plății prin intermediul unui card bancar (se va percepe un tarif de 20,00 lei)
  5. descărcarea extrasului de carte funciară în format electronic
 1. Obținerea extrasului de carte funciară prin prezență fizică la OCPI competent

Solicitantul se poate prezenta personal la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) în a cărui rază teritorială se află imobilul pentru a obține extrasul de carte funciară. În acest caz, pașii de urmat sunt:

  1. Identificarea OCPI-ului responsabil pentru imobilul în cauză
  2. Completarea cererii specifice pentru eliberarea extrasului de carte funciară
  3. Achitarea taxei aferente la ghișeul OCPI
  4. Ridicarea extrasului de carte funciară de la ghișeul OCPI, după procesarea cererii.

3. Obținerea extrasului de carte funciară prin intermediul notarului public

Solicitantul poate apela și la serviciile unui notar public pentru obținerea extrasului de carte funciară pentru informare. În acest caz, solicitantul trebuie să prezinte notarului fie un extras de carte funciară mai vechi, fie actul prin care s-a dobândit proprietatea, pentru a putea obține informațiile necesare pentru identificarea imobilului. Notarul va solicita apoi extrasul de carte funciară actualizat de la OCPI, în baza informațiilor primite de la client.

Este important de menționat că există două tipuri de extrase de carte funciară:

 1. Extrasul de carte funciară pentru informare – conține informațiile de bază despre imobil și poate fi obținut de orice persoană interesată
 2. Extrasul de carte funciară pentru autentificare – necesar pentru încheierea actelor notariale, cum ar fi contractele de vânzare-cumpărare, și poate fi solicitat doar de către proprietar sau de către notarul public

Extrasul de carte funciară este un document fundamental în tranzacțiile imobiliare, oferind informații detaliate și actualizate despre situația juridică a unui imobil. Acesta poate fi obținut prin mai multe modalități, fie online, prin intermediul platformei ANCPI, fie prin prezență fizică la OCPI competent, fie prin intermediul notarului public.

Indiferent de modalitatea aleasă, obținerea extrasului de carte funciară este importantă pentru orice persoană interesată de tranzacționarea, administrarea sau protejarea unei proprietăți imobiliare. Prin solicitarea și analizarea atentă a acestui document, se pot evita potențiale probleme juridice și se poate asigura transparența și securitatea tranzacțiilor imobiliare.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...