vineri, iulie 12, 2024

Ce salariu trebuie să ai pentru un credit 10000 euro?

Având în vedere contextul economic actual din România, multe persoane pot avea nevoie să acceseze împrumuturi pentru a finanța diverse nevoi personale, cum ar fi renovarea unei locuințe, achiziționarea unui automobil sau acoperirea unor cheltuieli neprevăzute. 

În astfel de ipoteze, accesul la creditare este facilitat în mare măsură de instituțiile financiare, însă pentru a obține un împrumut, solicitanții trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care și demonstrarea unui venit suficient pentru rambursarea sumei împrumutate. 

bani

Astfel, când vine vorba despre împrumutul unei sume de 10.000 euro, instituțiile bancare pot să ofere diverse credite clienților care sunt eligibili, cum ar fi: creditele ipotecare, creditele de nevoi personale, creditele auto, etc.

  • Creditele ipotecare – acest credit este acordat de instituțiile bancare și sunt destinate achiziționării unor imobile; în cazul acestui credit, garantarea plății se face prin proprietatea cumpărată; 
  • Creditele de nevoi personale –  un credit de nevoi personale este acordat pentru finanțarea cheltuielilor personale, mai exact, pentru achiziționarea unor bunuri personale; creditele de acest tip sunt acordate în funcție de venitul beneficiarului și de capacitatea acestuia de a rambursa creditul respectiv; 
  • Creditele auto – sunt creditele care deservesc achiziționării unor mașini noi sau uzate. 

Pentru a obține un împrumut în cuantum de de 10.000 euro, salariul minim solicitat de instituția bancară pentru acordarea împrumutului poate să depindă atât de instituția în cauză, cât și de politica de împrumut. De cele mai multe ori, instituțiile bancare oferă credite persoanelor care au un venit stabil, adică sunt capabile să își achite creditul. 

Pentru acordarea unor astfel de împrumuturi, banca sau instituțiile nebancare vor lua în considerare mai mulți factori, inclusiv veniturile solicitantului, respectiv salariul net lunar, pentru a determina capacitatea de rambursare a acestuia. Astfel, printre considerentele avute în vedere de instituțiile financiare la acordarea unui împrumut, se numără: 

  • raportul datorie/venit (DTI) – acesta indică procentul din venitul lunar brut care merge spre plata datoriilor existente; 
  • istoricul de credit –  un scor de credit bun poate compensa un salariu mai mic, în timp ce un scor slab poate necesita un salariu mai mare pentru a compensa riscul perceput de bancă;
  • stabilitatea în muncă, constând în venituri salariale stabile; 
  • alte venituri suplimentare, cum ar fi venituri din chirii, dividende, ș.a.

Este important de menționat faptul că, pentru a calcula care este salariul pe care trebuie să îl câștige o persoană pentru a beneficia de suma de 10.000 euro, răspunsul poate să difere de la o instituție la alta. Acest aspect se datorează  faptului că, băncile și alte instituții nebancare au condiții de creditare diferite, dar și rate ale dobânzilor care diferă. 

Cu alte cuvinte, salariul pe care trebuie să îl aibă solicitantul unui credit bancar pentru a fi considerat eligibil pentru obținerea acestuia, poate fi determinat prin utilizarea unor criterii, precum: rata dobânzii, termenul de rambursare a împrumutului și de condițiile aplicate de instituții. 

Cu titlu de exemplu, pentru un credit de nevoi personale în cuantum de 10.000 euro, când dobânda anuală efectivă este de 13%, dacă rambursarea se face în 5 ani, salariul net minim necesar ar fi în cuantum de 2.700 lei.

Așadar, estimarea cuantumului minim al salariului necesar pentru a obține un împrumut de 10.000 de euro depinde de condițiile specifice oferite de bancă, inclusiv rata dobânzii și perioada de rambursare, astfel încât nu poate fi stabilit un cuantum general aplicabil. 

În egală măsură, astfel cum am menționat, venitul/salariul solicitantului nu este singurul aspect avut în vedere de instituțiile bancare în procesul de aprobare a împrumuturilor. Alte elemente, cum ar fi stabilitatea în muncă, istoricul de credit și rata de îndatorare actuală, jucând de asemenea un rol important.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare