vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Obligațiuni de stat

Obligațiuni de stat – ce înseamnă?

În principiu, obligațiunile sunt instrumente financiare prin intermediul cărora emitentul lor împrumută de la investitorii interesați o sumă de bani, în condițiile specificate în prospectul de emisiune. Astfel, obligațiunile de stat reprezintă instrumentele financiare prin care statul are posibilitatea să împrumute sume de bani de la populație, pe termen mediu și lung, durata deținerii acestora fiind cuprinsă între 1 și 30 ani. 

În România, instituția care emite lunar obligațiuni de stat este Ministerul Finanțelor Publice. Rolul acesteia este de a reduce deficitul bugetar și de a minimiza datoria publică, emițând astfel, obligațiuni de stat. 

Aceste instrumente sunt emise prin intermediul Băncii Naționale a României care este agentul principal pe piața operațiunilor cu titluri de stat. Obligațiunile de stat pot fi deținute doar într-un cont autorizat, având formă dematerializată, în monedă națională sau valută, contul fiind format dintr-un cod unic. 

În cazul în care investitorul este persoană juridică, acesta va putea derula tranzacții doar după achiziționarea unui Cod LEI (cod unic de identificare al persoanelor juridice), constând într-un  identificator unic de 20 de caractere. 

În plus, obligațiunile de stat prezintă un risc de neplată foarte mic, iar lichiditatea lor este mare, astfel, se pot vinde foarte ușor. Astfel, riscurile legate de investirea în obligațiuni de stat sunt foarte scăzute, îndreptate spre zero. 

Dobândă obligațiuni de stat

bani
Foto: mediastandard.ro

Dobânda reprezintă suma de bani pe care o persoană/instituție o primește, după ce oferă un împrumut. Așadar, în cazul obligațiunilor de stat, statul va oferi o dobândă pentru obligațiunile pe care investitorul le deține. Obligațiunile de stat au prevăzută o dobândă prestabilită, fiind specificată încă de la începutul emiterii acestora. 

Numită și „cupon”, în cazul obligațiunilor de stat, dobânda este suma de bani pe care Ministerul Finanțelor Publice o va acorda investitorului. Dobânda este anuală, și se plătește la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Ultima emisiune de titluri Tezaur (ianuarie 2024) oferă dobânzi de 6,1%, la maturitate de 1 an, și 7,1%, la termen de 3 ani.

Important de menționat este faptul că, dobânzile obținute din obligațiunile de stat, pe care Ministerul Finanțelor Publice le pune la dispoziția persoanelor fizice sunt neimpozabile, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, spre deosebire de dobânzile bancare care se impozitează cu 10%.

Obligațiuni sau titluri de stat?

În fumcție de instituția care le emite, obligațiunile pot să fie de mai multe tipuri: obligațiuni guvernamentale (titluri de stat), obligațiuni municipale și corporative.

Obligațiunile guvernamentale/titlurile de stat sunt împărțite la rândul lor în obligațiunile de stat (au scadența mai mare de 12 luni) și certificatele de trezorerie cu discount (scadență mai mică de 12 luni). 

Deoarece, statul nu poate să dea faliment, titlurile de stat prezintă un risc foarte scăzut, investițiile fiind sigure, în comparație cu obligațiunile  emise de autoritățile locale și corporative, care au un grad mai mare de risc. 

Așadar, obligațiunile guvernamentale, numite și titluri de stat, reprezintă forme de investiții emise de Ministerul Finanțelor Publice, cu scopul de a împrumuta bani pentru finanțarea deficitului bugetar și pentru reducerea datoriei publice a României.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cheltuieli deductibile

Ce înseamnă cheltuieli deductibile? Conform Codului Fiscal, cheltuielile deductibile sunt acele cheltuieli necesare desfășurării activității economice precum cele cu chiria, utilitățile, echipamentele, achiziționarea de produse de papetărie sau altele asemenea în lipsa cărora desfășurarea activității...

TVA vin

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) reprezintă un instrument fiscal care influențează fluxurile comerciale și economice atât la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene. Acest impozit indirect se aplică bunurilor și serviciilor tranzacționate...

TVA lunar sau trimestrial

Sistemul de raportare fiscală pentru Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) în România suferă modificări semnificative pentru anul 2024. Principiul general cuprins în art. 322 alin. (1) din Codul fiscal, stabilește ca regulă standard că...