marți, iulie 2, 2024

Caz fortuit

Caz fortuit – cod penal

În contextul legii penale cazul fortuit este o cauză de neimputabilitate a cărei incidență înlătură caracterul infracțional al faptei. 

Potrivit art 31 Cod penal: „Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală al cărei rezultat e consecinţa unei împrejurări care nu putea fi prevăzută.

Pentru a fi incident cazul fortuit este necesar ca peste acțiunea făptuitorului să se suprapună un eveniment exterior care  să determine astfel un rezultat ce nu putea fi prevăzut. Această împrejurare se poate suprapune peste o activitate licită a autorului – o defecțiune survenită brusc la sistemul de frânare a autovehiculului condus regulamentar de autor, context în care acesta lovește o persoană care traversa pe trecerea de pietoni – sau peste una ilicită (autorul lovește victima peste față, iar aceasta decedează din cauza unei afecțiuni grave, nedescoperite).

Imposibilitatea de prevedere trebuie să fie generală și obiectivă, practic pentru a fi incident cazul fortuit trebuie să se constate că nicio persoană – deci nu doar autorul – nu putea să prevadă intervenția evenimentului extern care a determinat rezultatul.

Existența și dovada cazului fortuit vor înlătura caracterul imputabil al faptei. De altfel, aceasta este singura cauză de neimputabilitate care se va extinde asupra tuturor participanților implicați în comiterea faptei prevăzute de legea penală. Prin urmare, dacă se constată incidența cazului fortuit relativ la situația autorului, nu vor răspunde nici instigatorul și nici complicele.

Fapta comisă sub imperiul cazului fortuit își păstrează caracterul ilicit, motiv pentru care se vor putea dispune măsuri de siguranță împotriva făptuitorului. Totuși, nu se vor putea aplica măsuri educative și nici pedepse, întrucât acestea sunt condiționate de existența unei condamnări a făptuitorului, or condamnarea nu se poate dispune decât pentru o faptă care întrunește toate condițiile pentru a fi considerată infracțiune – implicit și caracterul imputabil.

Caz fortuit – cod civil

În ramura civilă a dreptului, cazul fortuit reprezintă o cauză exoneratoare de răspundere contractuală. 

Astfel, dacă părțile convin cu privire la încheierea unui contract translativ de proprietate cu predarea ulterioară a bunului, iar până la data la care bunul trebuia să fie predat acesta piere în mod fortuit, independent de voința părților, debitorul obligației de predare nu va putea fi ținut răspunzător pentru pieirea bunului – și implicit nici pentru neexecutarea propriei obligații.

Situația excepțională în care debitorul obligației de predare a bunului va răspunde pentru pieirea fortuită este situația în care părțile au decis astfel prin convenție, sau dacă legea prevede altfel. 

Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs. Dacă acesta intervine ulterior încheierii contractului și determină imposibilitatea executării totale și definitive contractului, acesta va  fi desființat de drept din momentul producerii evenimentului Apoi, ca un remediu contractual, părțile vor fie repuse în situația anterioară încheierii contractului, pentru ca niciuna dintre ele să nu sufere un prejudiciu injust.

Exemple de caz fortuit

Iată câte situații care întrunesc caracteristicile cazului fortuit:

  • un pieton sare brusc în fața mașinii care circula regulamentar și decedează
  • o defecțiune survenită imprevizibil la autovehicul și determină producerea unui accident;
  • evenimente naturale, precum: incendii, inundații, cutremure.

Forță majoră și caz fortuit

Evenimentele de forţă majoră sunt, de cele mai multe ori, fenomene naturale extraordinare, străine de activitatea şi de voinţa omului, precum: fenomene naturale neobişnuite, revoluţiile, războaiele, etc.  

Forţa majoră reprezintă un eveniment extern, cu caracter excepţional, absolut imprevizibil şi invincibil, precum şi imposibil de evitat, care nu are legătură directă cu persoana sau lucrul care au pricinuit paguba. Incidența forței majore determină imposibilitatea absolută de executare a obligației care formează obiectul contractului.

Cazul fortuit este un eveniment relativ imprevizibil, inevitabil şi invincibil doar pentru persoana care ar fi fost chemată să răspundă în cazul în care  evenimentul nu ar fi avut loc.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare