vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Răspunderea penală a persoanei juridice

Ce înseamnă răspunderea penală a persoanei juridice? 

În raporturile de drept penal, între persoana juridică și Stat există legături asemănătoare cu răspunderea persoanei fizice față de Stat. Astfel, persoana juridică se comportă aproape ca un particular în momentul în care îi este angajată răspunderea penală. Practic, persoana juridică răspunde penal pentru infracţiunile săvârşite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice.

Nu răspund penal Statul și autoritățile publice și nici instituțiile publice, însă acestea din urmă doar pentru infracțiunile săvârşite în exercitarea unei activităţi ce nu poate face obiectul domeniului privat.

Răspunderea persoanei juridice nu exclude răspunderea persoanei fizice, a contribuabilului sau administratorului responsabil de comiterea infracțiunii ce atrage urmărirea penală. 

Pedeapsa principală ce se poate aplica în cazul atragerii răspunderii penale a persoanei juridice este pedeapsa amenzii. 

În ceea ce privește pedepsele complementare, acestea sunt:

 • dizolvarea persoanei juridice;
 • suspendarea activităţii sau a uneia dintre activităţile persoanei juridice pe o durată de la 3 luni la 3 ani;
 • închiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice pe o durată de la 3 luni la 3 ani;
 • interzicerea de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de la unu la 3 ani;
 • plasarea sub supraveghere judiciară;
 • afişarea sau publicarea hotărârii de condamnare.

Starea de recidivă poate fi incidentă în cazul persoanei juridice atunci când între data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare și până la reabilitare aceasta săvârșește o nouă infracțiune caracterizată de forma de vinovăției a intenției sau a intenției depășite.

În ceea ce privește termenul de prescripție a executării pedepselor aplicate persoanei juridice acesta este de 5 ani în cazul pedepsei principale a amenzii, respectiv de 3 ani în cazul pedepselor complementare. Termenul de prescripție de 3 ani aplicabil executării pedepselor complementare curge de la data executării pedepsei principale.

Cauzele care înlătură răspunderea penală

Cauzele care înlătură răspunderea penală în cazul persoanei juridice sunt: 

 • amnistia;
 • prescripția răspunderii penale;
 • lipsa și/sau retragerea plângerii prealabile;
 • împăcarea.

În cazul prescripției răspunderii penale: termenele de prescripție sunt aceleași precum cele aplicabile în cazul persoanei fizice, astfel:

 • 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani; 
 • 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; 
 • 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani; 
 • 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani; 
 • 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.

În cazul retragerii plângerii prealabile, pentru a se produce efectul înlăturării răspunderii penale a persoanei juridice trebuie îndeplinite următoarele condiții:

 • retragerea plângerii prealabile să intervină până la pronunțarea unei hotărâri definitive; 
 • retragerea plângerii prealabile să fie totală și necondiționată.

În ceea ce privește împăcarea, acesta se realizează de reprezentantul  legal sau convenţional al persoanei juridice ori de către persoana desemnată în locul acestuia.

Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept dacă, în decurs de 3 ani de la data la care pedeapsa amenzii sau pedeapsa complementară a fost executată sau considerată ca executată, aceasta nu a mai săvârşit nicio altă infracţiune.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,729FaniÎmi place
6,064CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Comisie rogatorie

Comisia rogatorie este o procedură prin care o instanță care judecă fondul unui litigiu și nu poate administra direct probele, cere asistența unei alte instanțe să administreze probe. Această procedură poate fi utilizată atât...

Vătămare corporală

Vătămarea corporală este reglementată de Codul penal la art. 194 și face referire la infracțiunea de vătămare corporală comisă cu intenție, infracțiunea comisă din culpă fiind reglementată distinct. Vom discuta despre ambele variante în...

Control judiciar

Ce înseamnă control judiciar? Controlul judiciar reprezintă cea mai puțin restrictivă măsură aplicată inculpatului dintr-un proces penal, deoarece nu înlătură libertatea de mișcare a acestuia, ci doar îi impune anumite obligații ce sunt necesar a...