marți, iulie 2, 2024

Tâlhărie și tâlhărie calificată

Ce înseamnă tâlhărie?

Art 233 Cod penal

Tâlhăria reprezintă o infracțiune contra patrimoniului, aceasta fiind prevăzută la articolul 233 din Codul Penal. Privind infracțiunea de tâlhărie dintr-o perspectivă juridică, aceasta reprezintă ,,Furtul săvârşit prin întrebuinţarea de violenţe sau ameninţări ori prin punerea victimei în stare de inconştienţă sau neputinţă de a se apăra, precum şi furtul urmat de întrebuinţarea unor astfel de mijloace pentru păstrarea bunului furat sau pentru înlăturarea urmelor infracţiunii ori pentru ca făptuitorul să-şi asigure scăparea (…).” 

Astfel, putem observa faptul că infracțiunea de tâlhărie absoarbe într-un mod legal infracțiunea de furt, prevăzută la articolul 228 din Codul Penal, respectiv infracțiunea de amenințare, alături de infracțiunea de loviri și alte violențe, prevăzute la articolele 206 și 193 din Codul Penal. 

Mai mult decât atât, inclusiv infracțiunea de lipsire de libertate a victimei ce se săvârșește pe durata agresiunii este absorbita în mod natural în conținutul infracțiunii de tâlhărie, dacă nu durează mai mult decât actul de executare al acesteia. În caz contrar, se va putea reține un concurs între cele două infracțiuni. 

De asemenea, tâlhăria este o infracțiune complexă, actul de executare al acesteia fiind format din două activități conjugate: furtul, ca acțiune principală, alături de constrângere, reprezentând acțiunea subsidiară, aceasta din urmă fiind și modalitatea de înlesnire, în sens larg, a sustragerii.

Tâlhărie – pedeapsă

În ceea ce privește pedeapsa aplicată în cazul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie, aceasta este reprezentată de ,,închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”

În doctrină există abordări diferite în ceea ce privește autonomia infracțiunii de tâlhărie. Aceasta este privită precum o infracțiune distinctă, o infracțiune separată și autonomă față de infracțiunea de furt, aspecte relevate în Codul Penal German, sau este percepută ca un furt calificat produs prin violență, conform Codului Penal Francez.

Totuși, diferența de pedeapsă dintre cele două infracțiuni contra patrimoniului este evidentă, în cazul furtului având pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani alternativ cu pedeapsa amenzii, aspect ce nu se aplică și în cazul tâlhăriei.

Ce înseamnă tâlhărie calificată?

Art 234 Cod penal

Tâlhăria calificată reprezintă infracțiunea de tâlhărie comisă în anumite modalități și circumstanțe reale sau personale. Infracțiunea de tâlhărie calificată este prevăzută la articolul 234 din Codul Penal, fiind împărțită pe mai multe alineate.

În primul rând, la alineatul (1) se prevede că: ,,Tâlhăria săvârşită în următoarele împrejurări: a) prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante; b) prin simularea de calităţi oficiale; c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită; d) în timpul nopţii; e) într-un mijloc de transport sau asupra unui mijloc de transport; f) prin violare de domiciliu sau sediu profesional (…)”.

În al doilea rând, în cadrul alineatului (2), infracțiunea de tâlhărie este calificată și când este săvârșită în modalitatea articolului 229, alineatul (3), adică tâlhăria realizată asupra unor materii speciale precum : ,,a) ţiţei, gazolină, condensat, etan lichid, benzină, motorină, alte produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisternă; b) componente ale sistemelor de irigaţii; c) componente ale reţelelor electrice; d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situaţii de urgenţă publică; e) un mijloc de transport sau orice alt mijloc de intervenţie la incendiu, la accidente de cale ferată, rutiere, navale sau aeriene ori în caz de dezastru; f) instalaţii de siguranţă şi dirijare a traficului feroviar, rutier, naval, aerian şi componente ale acestora, precum şi componente ale mijloacelor de transport aferente; g) bunuri prin însuşirea cărora se pune în pericol siguranţa traficului şi a persoanelor pe drumurile publice; h) cabluri, linii, echipamente şi instalaţii de telecomunicaţii, radiocomunicaţii, precum şi componente de comunicaţii.

În ultimul rând, la alineatul (3) regăsim o altă valență a infracțiunii de tâlhărie calificată, aceasta fiind reprezentată de săvârșirea acestei infracțiuni în situația în care se produce o  urmare constând într-o vătămare corporală. Totuși, un aspect extrem de important de luat în calcul reprezintă ipoteza în care autorul a dorit atât săvârșirea tâlhăriei, cât și vătămarea corporală. În această situație, va fi incident un concurs de infracțiuni între tâlhărie în formă simplă și vătămare corporală.

Tâlhărie calificată – pedeapsă

poliția

Tâlhăria calificată este pedepsită în mai multe moduri, în funcție de modalitatea de comitere. Astfel, tâlhăria săvârșită în modalitățile prevăzute la alineatul (1) se pedepsește cu ,,închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”. În ceea ce privește tâlhăria de la alineatul (2) respectiv alineatul (3), pedeapsa este una sporită față de prima modalitate a comiterii tâlhăriei, mai exact ,,închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

Tentativa de tâlhărie

Tentativa la infracțiunea de tâlhărie simplă, calificată și tâlhăria urmată de moartea victimei este incriminată în mod global la articolul 237 Cod Penal. Astfel, există tentativă și atunci când actul de constrângere este consumat, însa furtul rămâne în stare de tentativă. Explicația acestei modalități de reținere a tentativei la tâlhărie rezidă în faptul că aceasta este o infracțiune contra patrimoniului. În măsura în care componenta principală a rămas în stadiu de tentativă, și tâlhăria rămâne în stare de tentativă. Dacă se consumă furtul, însă violențele rămân la stadiu de tentativă, va fi incidentă o tentativă neincriminată la art. 193 Cod pen. (lovirea și alte violențe), astfel reținându-se exclusiv infracțiunea de furt.

Tâlhărie urmată de moartea victimei

Aceasta infracțiune reprezintă cea mai gravă ipoteză a tâlhăriei, fiind pedepsită și cel mai aspru. Tâlhăria urmata de moartea victimei este prevăzută la articolul 236 din Codul Penal, astfel: ,, Dacă faptele prevăzute în art. 233-235 au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”. În ceea ce privește latura subiectivă, aceasta infracțiune se comite cu praeterintentie, fiind compusă din intenție cu privire la lovirile comise pentru a înlesni, păstra bunul, înlăturarea urmelor sau asigurarea scăpării, peste care se suprapune culpa cu privire la rezultatul mai grav reprezentat de moartea victimei.

Totuși, dacă agentul comite fapta cu intenția vădită de a ucide victima, vom avea concurs între infracțiunea de omor calificat prevăzută la art. 189 alineatul (1) lit. d Cod Penal (pentru a înlesni sau ascunde săvârșirea unei infracțiuni) și infracțiunea de tâlhărie în formă simplă.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare