duminică, iunie 30, 2024

Fabrici de reciclare finanțate prin fonduri europene. De ce s-a amânat termenul?

Startul înscrierilor pentru fondurile PNRR destinate „fabricilor de reciclare” a fost amânat cu o lună! Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a comunicat miercuri că sesiunea de depunere a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene, cuprinse între 500.000 și 8,4 milioane EUR, destinate „fabricilor de reciclare” din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va fi amânată cu o lună.

Noua perioadă de depunere a proiectelor pe portalul PNRR este stabilită între 14 iunie 2024, ora 10:00, și 13 septembrie 2024, ora 23:59, în limita bugetului maxim eligibil prealocat Programului „Fabrici de reciclare” finanțat prin PNR, conform datelor comunicate de Startup Cafe.

Prin acest program, vor fi sprijinite firmele din România, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), pentru dezvoltarea instalațiilor de reciclare a deșeurilor colectate separat. Programul urmărește să contribuie la atingerea obiectivelor de reciclare stabilite în pachetul legislativ ce privesc economia circulară și să fie aliniat cu Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, planurile județene de gestionare a deșeurilor, și Planul de Gestionare a Deșeurilor din Municipiul București.

Municipiul București este exclus de la acest ajutor de stat, investițiile nu pot fi direcționate către capitală.

Bugetul total al apelului de proiecte este de 220.000.000 euro, echivalentul a 1.092.102.000 lei.

  • Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8.400.000 euro, echivalentul a 41.698.440 lei fără TVA, conform intensităților de finanțare în cadrul schemei de ajutor de stat regional, prezentate în tabelul de mai jos.
  • Valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500.000 euro, calculată la cursul euro stabilit în cuprinsul ghidului.

Beneficiarii acestui ajutor financiar trebuie să contribuie cu cel puțin 25% din costurile eligibile ale proiectului, ceea ce stabilește intensitatea maximă a ajutorului de stat regional la 75%. În cazurile în care ajutorul de stat regional acordat este sub acest procent, beneficiarii trebuie să acopere diferența necesară pentru a atinge 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

  • În cadrul programului, sunt eligibili să aplice operatorii economici autorizați să desfășoare cel puțin una dintre activitățile aferente următoarelor coduri CAEN:
  • 3821 – tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase;
  • 3822 – tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase;
  • 3832 – recuperarea materialelor reciclabile sortate;
  • 3831 – demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;
  • 3811 – colectarea deşeurilor nepericuloase;
  • 3812 – colectarea deşeurilor periculoase.

Programul are ca obiectiv construirea a minimum 26 de instalații de reciclare a deșeurilor, care urmează să fie operaționale până la data de 30 iunie 2026.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare