marți, iulie 2, 2024

AFIR lansează în consultare publică ghidul pentru submăsura 4.1.

Fermierii din România vor avea posibilitatea să acceseze ajutoare financiare între 350.000 și 1,5 milioane EUR pe proiect pentru achiziționarea de tractoare, combine și alte utilaje agricole. Această oportunitate de finanțare face parte dintr-o nouă linie de sprijin european ce va fi lansată în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerul Agriculturii au pus în dezbatere publică proiectul de ghid al solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în Exploatații Agricole 2024. Această finanțare va utiliza resursele rămase din vechiul PNDR 2014-2020.

Se estimează că bugetul disponibil pentru această inițiativă este de 203,8 milioane de euro, conform unui calendar emis anterior de Ministerul Agriculturii. Suma exactă disponibilă va fi cunoscută în momentul lansării sesiunii de finanțare.

Din acești bani, fermierii care vor fi selectați pentru finanțare prin Submăsura 4.1 vor putea primi fonduri nerambursabile astfel:

  • Pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică între 8.000 și 250.000 euro și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică până la 500.000 euro, sprijinul nerambursabil este de 50% din cheltuielile eligibile, cu o limită maximă de 350.000 euro sau 1.000.000 euro pentru achizițiile specifice culturii de sfeclă de zahăr.
  • Pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică între 250.000 și 500.000 euro și fermele zootehnice cu dimensiunea economică între 500.000 și 1 milion euro, sprijinul nerambursabil este de 50% din cheltuielile eligibile, cu o limită maximă de 400.000 euro sau 1.000.000 euro pentru achizițiile specifice culturii de sfeclă de zahăr.
  • Pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică peste 500.000 euro și pentru sectorul zootehnic cu dimensiunea economică peste 1.000.000 euro, rata sprijinului nerambursabil este de 30%, cu o limită maximă de 400.000 euro sau 1.000.000 euro pentru achizițiile specifice culturii de sfeclă de zahăr.
  • Pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători, sprijinul nerambursabil este de 50%, cu o limită maximă de 1.500.000 euro, indiferent de tipul investiției și dimensiunea fermei.

Intensitatea ajutorului se va putea majora cu 20 puncte procentuale suplimentare, dar rata sprijinului combinat nu poate depăși 70% pentru fermele din categoria I și 90% pentru formele asociative în cazul:

a) Investițiilor realizate de tinerii fermieri, cu vârsta până la 40 de ani, inclusiv la data depunerii Cererii de finanțare.

b) Investițiilor legate de agricultura ecologică.

c) Investițiilor în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și cu alte constrângeri specifice.

d) Investițiilor colective (se aplică formelor asociative).

„Sesiunea, care urmează a fi lansată în perioada următoare, este dedicată Cererilor de finanțare depuse de fermieri și formele asociative ale acestora pentru sectorul vegetal. Sprijinul acordat prin acest pachet al componentei submăsurii va contribui la îmbunătățirea performanțelor exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării activităților  agricole și a creșterii calității produselor obținute, la restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale, precum și la încurajarea dezvoltării formelor asociative. (…) Vor beneficia de alocare distinctă proiectele încadrate ca achiziții de utilaje agricole pentru cultura sfeclei de zahăr”, a relatat Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru StartupCafe.ro.

Condiții de eligibilitate a beneficiarilor de finanțări europene PNDR 4.1

Proiectul de ghid stabilește condițiile pentru accesarea finanțării:

  • Dimensiunea economică a fermei să fie de minim 8.000 SO iar pentru tinerii fermieri: între 12.000 și 100.000 euro SO.
  • Acțiuni eligibile prevăzute prin măsură:
  • Modernizarea fermelor vegetale și mixte.
  • Investiții necorporale, incluzând software și proprietate intelectuală.
  • Solicitantul trebuie să contribuie financiar la proiect, cofinanțarea investiției.
  • Viabilitatea economică a investiției trebuie să fie demonstrată pe baza documentației.
  • Investiția trebuie să respecte normele în vigoare privind sănătatea publică, sanitar-veterinar și siguranța alimentară. Documentele emise de autoritățile locale (DSP și DSVSA) la momentul contractării trebuie să ateste conformitatea cu aceste reguli.
  • Profitul mediu anual al solicitantului, calculat pe baza ultimilor trei ani fiscali, nu trebuie să depășească de patru ori valoarea sprijinului solicitat. Profitul net mediu, exprimat în euro la cursul BNR din ultima zi bancară a anului fiscal analizat, nu poate fi mai mare de patru ori decât suma solicitată ca sprijin.
  • Solicitantul trebuie să obțină un aviz de conformitate cu obiectivele SIDD DD pentru proiectele care se desfășoară în zona ITI Delta Dunării. Se verifică dacă cel puțin 50% din terenurile agricole implicate în proiect se află în zona de implementare a ITI.

 

Investiții agricole susținute financiar: ce oferă ghidul solicitantului pentru submăsura 4.1

Conform proiectului de ghid al solicitantului, din banii obținuți prin Submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, fermierii selectați la finanțare vor putea face o serie de investiții, cum ar fi:

  • Achiziționarea de mașini, utilaje și echipamente noi, cum ar fi tractoare, remorci agricole/tehnologice, combine, utilaje agricole pentru lucrările solului și întreținerea culturilor.
  • Achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor și mărci.
  • Cheltuielile cu TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile, pentru solicitanții neplătitori de TVA.
  • Costurile generale ale proiectului, inclusiv consultanța, monitorizarea și managementul, precum și taxele și autorizațiile necesare implementării proiectelor conform legislației naționale.

Costurile generale ale proiectului nu pot depăși 5% din totalul cheltuielilor eligibile.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare