joi, iulie 4, 2024

POS-ul obligatoriu în 2024. Noua lege impune comercianților să ofere variante de plată non-cash.

Implementarea instrumentelor de plată fără numerar reprezintă o necesitate dublă pentru mediul de afaceri din ziua de azi. Pe de o parte, integrarea acestora reprezintă o modalitate de conformare cu noile reglementări legislative, care impun obligativitatea acceptării de către comercianți a plăților fără numerar. Pe de altă parte, reprezintă un pas firesc în evoluția oricărei companii care dorește să rămână relevantă pe o piață extrem de competitivă, unde consumatorii preferă tot mai mult plata cu cardul.

Astfel, prin implementarea unui POS sau a altor modalități de plată fără numerar, orice business, nu doar că se conformează cerințelor legale, ci și răspunde nevoilor consumatorilor, care se așteaptă, în cele mai multe cazuri, la o efectuarea unei plăți rapide și digitalizate.

plată cu cardul

În acest sens, amintim că, începând cu data de 16 iunie, au intrat în vigoare prevederile legale conform cărora comercianții sunt obligați să pună la dispoziția clienților, cel puțin o modalitate de plată fără numerar, mai exact Legea nr. 406/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare. 

Altfel spus, de la 16 iunie, comercianții sunt obligați să aibă un instrument de plată fără numerar, astfel încât să le permită clienților să efectueze plata pentru bunuri sau servicii, cu cardul. 

Arătăm că, atât persoanele juridice, cât și cele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale vor avea obligația de a se conforma noii reglementări, mai exact: „Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31″.

Prin instrument de plată fără numerar, în temeiul legii, se înțelege: orice dispozitiv personalizat și/sau orice set de proceduri convenite între utilizatorul serviciilor de plată și prestatorul de servicii de plată și folosit de utilizatorul serviciilor de plată pentru a iniția un ordin de plată. 

POS obligatoriu 2024

Conform OUG 193/2002, „Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, aşa cum acestea sunt definite de Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.

Mai mult, comercianții au posibilitatea de a oferi serviciul de retragere de numerar la terminalele lor de plată, în conformitate cu acordurile încheiate cu instituțiile acceptante. Pentru a informa clienții, este obligatoriu pentru comercianți, să afișeze vizibil un semn care indică disponibilitatea acestui serviciu, precum și detalii despre costurile aferente. 

Suma maximă care poate fi retrasă este limitată la 500 de lei, iar această tranzacție va apărea separat pe bonul fiscal emis. Acest serviciu permite clienților să obțină numerar printr-o modalitate convenabilă, în timp ce fac cumpărături, fără a fi nevoiți să caute un bancomat.

Operațiunile de avans în numerar la comercianți sunt tratate similar cu retragerile de la ATM-uri din punct de vedere al procesării și tarifării. Comisioanele pentru aceste tranzacții sunt stabilite conform acordurilor existente între părțile implicate. 

Cu toate acestea, există o limitare impusă comercianților, respectiv, aceștia pot aplica un comision suplimentar titularului cardului, dar acesta nu poate depăși 1% din suma avansului oferit. Această măsură asigură un echilibru între flexibilitatea serviciului și protecția consumatorului împotriva taxelor excesive.

Mai exact, Legea nr. 406/2023 prevede că:  „ Persoanele juridice prevăzute la alin. (1) și (3) pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante și pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei ordonanțe de urgență. Acestea afișează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciuluiîn timp ce: „avansul prevăzut la alin. (5) se evidențiază distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși suma de 500 de lei. Tranzacțiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacțiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părți. Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.”

Comentarii

  1. Am plicatia RAIPOS pe telefon.Cum procedez cu clientul,ii dau chitanta care iese instant la imprimanta ,seara plata prin RAIPOS o trec la incasari prin banca in Registrul de incasari si plati.Lunar pun la dosar Extras de cont lunar .Cum ar trebui procedat .Am intrebat 10 contabili si majoritatea nu stiu nimic…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare