marți, iulie 2, 2024

Moștenire cu uzufruct viager

Ce înseamnă uzufruct viager?

Potrivit articolului 703 Cod civil uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane și de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul însă cu îndatorirea de a-i conserva substanța.

Uzufructul este un drept cu caracter temporar, care conferă titularului său posibilitatea de a stăpâni bunul altuia în calitate de uzufructuar, posibilitatea de a folosi bunul respectiv, precum și posibilitatea de a ceda atributul folosinței prin încheierea anumitor acte juridice cu privire la acel bun (spre exemplu, uzufructuarul poate închiria apartamentul asupra căruia are un drept de uzufruct și va dobândi chiria astfel obținută).

Ca urmare a constituirii dreptului de uzufruct asupra unui bun (spre exemplu, apartament sau casă), dreptul de proprietate asupra bunului se dezmembrează și se va alcătui din: nuda proprietate (care va reveni proprietarului) și uzufructul propriu-zis (care aparține uzufructuarului).

Uzufructul se poate constitui numai în favoarea unei persoane existente.

Uzufructul constituit în favoarea unei persoane fizice poate să fie cel mult viager. Prin uzufruct viager se înțelege dreptul de uzufruct constituit pe durata vieții unei persoane, deci dreptul de uzufruct durează până la decesul persoanei în favoarea căreia a fost constituit.

Uzufructul constituit în favoarea unei persoane juridice poate avea o durată de cel mult 30 de ani, iar atunci când este constituit cu depășirea acestui termen, se reduce de drept la 30 de ani.

Dacă uzufructul a fost constituit până la data la care o altă persoană va ajunge la o anumită vârstă, acesta va dura până la acea dată, chiar dacă persoana respectivă ar muri înainte de împlinirea vârstei stabilite.

Atât în cazul uzufructului constituit în favoarea unei persoane fizice cât și la cel constituit în favoarea unei persoane juridice, părțile pot să stabilească o durată mai scurtă decât cea maximă prevăzută de lege.

Ori de câte ori nu s-a prevăzut durata uzufructului, se prezumă absolut că este viager, respectiv că are o durată de 30 de ani.

Drepturile uzufructuarului

  1. Dreptul de a solicita predarea bunului – acest drept este prevăzut în vederea folosinței bunului.
  2. Dreptul de folosință

– uzufructuarul exercită prerogativele utilizării exclusive a bunului și a culegerii fructelor produse de acesta (spre exemplu, chiria obținută în urma încheierii contractului de închiriere, dacă părțile nu au prevăzut altfel la momentul încheierii contractului;

– folosința bunului se extinde și asupra accesoriilor acestuia și asupra a tot ce se unește sau se încorporează în acesta.

  1. Dreptul de cesiune a uzufructului

– în absența unei clauze contrare, uzufructuarul poate ceda, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, dreptul său unei alte persoane, fără acordul nudului proprietar, sub rezerva înscrierii dreptului în cartea funciară;

– după cesiune, dreptul de uzufruct continuă până la împlinirea termenului inițial sau, după caz, până la decesul uzufructuarului inițial.

  1. Dreptul de a ipoteca uzufructul

– dreptul de uzufruct poate constitui obiectul ipotecii mobiliare sau imobiliare și al urmăririi silite mobiliare sau imobiliare;

  1. Dreptul de a închiria ori arenda bunul
  2. Dreptul de a fi indemnizat

– pentru cheltuielile pe care le-a făcut cu lucrările necesare adăugate bunului, uzufructuarul este îndreptățit să ceară o indemnizație echitabilă;

– uzufructuarul va putea cere o indemnizație echitabilă și pentru celelalte lucrări adăugate sau pentru îmbunătățirile făcute cu acordul proprietarului, dacă prin acestea s-a sporit valoarea bunului.

  1. Acțiunile în justiție prin care uzufructuarul își poate apăra dreptul

– acțiunea confesorie de uzufruct, prin care se obține recunoașterea dreptului de uzufruct și înlăturarea oricăror tulburări și poate fi intentată atât împotriva terților, cât și împotriva nudului proprietar;

– acțiunea posesorie, prin care se solicită respectarea posesiei sale ca simplă stare de fapt;

– o acțiune personală, izvorâtă din contractul încheiat cu nudul proprietar.

Obligațiile uzufructuarului

  1. Obligația de inventariere a bunurilor mobile și de constatare a stării bunurilor imobile.
  2. Obligația de a constitui o garanție pentru îndeplinirea obligațiilor sale. Excepții: uzufructuarul a fost scutit de această obligație de nudul proprietar și vânzătorul sau donatorul bunului care și-a rezervat dreptul de uzufruct.
  3. Obligația de a folosi lucrul ca un bun proprietar:

– uzufructuarul are îndatorirea de a face reparațiile de întreținere, iar dacă nu îndeplinește această obligațiile, va fi ținut să efectueze și reparațiile mari determinate de neefectuarea reparațiilor de întreținere;

– uzufructuarul are îndatorirea de a-l înștiința pe nudul proprietar despre necesitatea reparațiilor mari;

– uzufructuarul suportă toate sarcinile și cheltuielile ocazionate de litigiile privind folosința bunului, culegerea fructelor sau încasarea veniturilor.

  1. Obligația de a respecta destinația bunului:

– excepție: dacă se asigură o creștere a valorii bunului și nu se prejudiciază în niciun fel interesele nudului proprietar.

  1. Obligația de încunoștințare a proprietarului cu privire la orice încălcare a dreptului său.
  1. Obligația de a restitui nudului proprietar bunul în starea în care acesta se află la data stingerii uzufructului.

Moștenire cu uzufruct viager

În ipoteza în care s-a dobândit un imobil prin încheierea unui contract (de vânzare, de donație, de întreținere) și vânzătorul/donatorul/întreținutul și-a rezervat dreptul de uzufruct viager asupra imobilului respectiv, la decesul acestei persoane (a uzufructuarului) nu trebuie dezbătută succesiunea în vederea dobândirii dreptului de proprietate (reîntregit acum prin stingerea uzufructului) de către nudul proprietar.

Pentru radierea dreptului de uzufruct din cartea funciară este suficient să se adreseze o cerere în acest sens către Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară competent, însoțită de copia legalizată a certificatului de deces al uzufructuarului, cerere în temeiul căreia dreptul de uzufruct se va șterge din cartea funciară, iar nudul proprietar devine proprietar deplin asupra imobilului.

Află dacă uzufructuarul poate evacua proprietarul.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare