marți, iulie 2, 2024

Dobânda de referință scade pentru prima dată în ultimii 5 ani

BCE reduce dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, până la nivelul de 3,75%. Hotărârea Băncii Centrale Europene survine la doar o zi distanță de o măsură similară luată de banca centrală a Canadei, dar premergător deciziilor Rezervei Federale a SUA și Băncii Angliei. În primele luni ale anului curent, băncile centrale din Mexic, Chile, Elveția și Suedia au implementat aceeași strategie.

„De la reuniunea Consiliului Guvernatorilor din septembrie 2023, inflația a scăzut cu peste 2,5 puncte procentuale, iar perspectivele inflației s-au îmbunătățit considerabil. Inflația de bază s-a atenuat și ea, întărind semnalele că presiunea prețurilor a slăbit, iar așteptările inflaționiste au scăzut pe toate orizonturile”, precizează BCE într-un comunicat, citat de biziday.ro.

dobanzi
Foto: infofinanciar.ro

Această acțiune era anticipată în întreaga Zonă Euro, fiind percepută ca un stimulent pentru ansamblul economiei.

Banca Centrală a indicat încă din luna aprilie intențiile sale de a diminua dobânzile de referință, condiționând însă acest demers de o reducere a inflației în Zona Euro. 

În primele trei luni ale acestui an, economia Zonei Euro a prezentat indicii temporare de redresare, înregistrând o creștere a produsului intern brut de 0,3% comparativ cu trimestrul anterior, marcând astfel sfârșitul unei perioade de un an de stagnare.

În pofida reducerii actuale, experții financiari au subliniat că efectele acestei măsuri vor fi perceptibile doar în condițiile unei scăderi constante a costurilor de creditare pe o perioadă mai îndelungată. 

Aceștia anticipează că Banca Centrală Europeană va fi reticentă în a recurge frecvent la diminuarea dobânzii de referință, având în vedere persistența unei inflații ridicate, care exercită presiuni asupra creșterii salariale.

BCE a pus capăt unui ciclu sever de zece majorări consecutive ale indicatorilor-cheie în cadrul ședinței din septembrie, de la care nu a mai operat modificări până în prezent. Obiectivul BCE este atingerea unei rate a inflației de 2%, țintă ce ar putea fi realizată, conform estimărilor, până în anul 2025.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare