marți, iulie 2, 2024

Ministerul Finanțelor anunță obligativitatea de înregistrarea a bonurilor în RO e-factura.

Printr-un comunicat emis în data de 18 iunie 2024, Ministerul Finanțelor anunță introducerea obligativității facturării electronice în tranzacțiile dintre companii și consumatorii finali, mai exact B2C (business to consumer),  începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Un proiect de Ordonanță de Urgență care conține aceste prevederi a fost pus în dezbatere publică pe platforma online a Ministerului Finanțelor.

Actul normativ propus aduce modificări și completări legate de funcționarea sistemului național RO e-Factura, de gestionarea și implementarea acestuia, precum și de reglementarea aparatelor de marcat electronice fiscale și de excluderea accizelor din procedura de restructurare a obligațiilor bugetare.

Utilizarea facturii electronice va deveni opțională în relația B2C în perioada cuprinsă între 1 iulie și 31 decembrie 2024, urmând să fie impusă ca obligație începând cu prima zi a anului 2025, ceea ce înseamnă că toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le înregistreze în sistemul RO e-Factura.

„La nivelul UE este în discuție introducerea facturării electronice obligatorii, bazat pe standardul european, atât în relația B2B, cât și în relația B2C, astfel că această măsură creează premisele pentru implementare. În contextul digitalizării ANAF, informațiile cuprinse în aceste facturi sunt necesare pentru reflectarea cât mai exactă în decontul precompletat RO e-TVA a operațiunilor economice realizate de persoanele impozabile. Introducerea acestei măsuri nu generează nicio obligație pentru persoanele fizice, însă va asigura în viitor posibilitatea persoanelor fizice de a accesa toate informațiile raportate de furnizori. Pentru noi este un instrument vital în lupta cu evaziunea fiscală și implicit pentru capacitatea Guvernului de a finanța investițiile în serviciile publice esențiale”, a transmis Marcel Boloș.

Vor exista unele excepții de la obligativitatea utilizării sistemului RO e-Factura, printre care se numără persoanele impozabile care emit facturi pentru operațiuni neincluse în sfera TVA sau pentru care nu există obligația emiterii unei facturi conform Codului fiscal, misiunile diplomatice, oficiile consulare, diverse organisme internaționale și forțele armate ale statelor membre NATO, cu excepția situației în care acestea optează pentru utilizarea sistemului.

De asemenea, asociațiile, fundațiile și agricultorii persoane fizice care aplică regimul special vor beneficia de o perioadă de grație până la 30 iunie 2025 pentru a se adapta la noul sistem, având totuși posibilitatea de a opta pentru utilizarea sa înainte de această dată, urmând ca obligativitatea să intre în vigoare pentru toate aceste categorii de la 1 iulie 2025.

Beneficiarii care nu primesc facturile prin sistemul RO e-Factura în termenul prevăzut, pentru bunurile sau serviciile plătite la momentul livrării sau prestării, vor avea dreptul de a notifica organele fiscale competente cu privire la această situație.

Organele de executare silită, inclusiv executorii judecătorești și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, vor fi obligate să transmită facturile prin sistemul RO e-Factura atunci când le emit în numele și în contul furnizorilor care ar avea această obligație, și să organizeze un registru cu aceste organe de executare.

Facturarea electronică a devenit obligatorie în relațiile dintre companii (B2B) începând cu 1 ianuarie 2024, cu etape de implementare, urmând ca de la 1 iulie să fie eliminate toate celelalte tipuri de facturi pe acest segment.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare