marți, iulie 2, 2024

12 ani de închisoare pentru o ucraineancă în Rusia. Aceasta a dat drumul unor baloane colorate în albastru-alb-albastru în Moscova.

Recent, o instanță de judecată din Rusia a pronunțat o sentință drastică împotriva unei femei de naționalitate ucraineană. Aceasta a fost condamnată la 12 ani de închisoare pentru că, în anul precedent, a eliberat în Moscovei baloane în nuanțe de albastru-alb-albastru, culorile asociate cu mișcarea de opoziție față de acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina.

Kristina Liubașenko, în vârstă de 35 de ani, cetățean al Ucrainei, a fost declarată vinovată de instanță pentru implicarea într-o organizație considerată „teroristă” și pentru diseminarea de informații considerate false despre forțele armate ale Federației Ruse, informează HotNews.ro.

Procurorii au susținut că acțiunile femeii au fost coordonate de Legiunea Libertatea Rusiei, o formațiune armată anti-Kremlin, interzisă pe teritoriul rus.

Această grupare, formată din cetățeni ruși care sprijină cauza Kievului și se opun intervenției militare ruse în Ucraina, a organizat mai multe incursiuni armate pe teritoriul Federației Ruse.

Procurorii au prezentat dovezi conform cărora Liubașenko nu doar a lansat baloane deasupra capitalei ruse, ci a și instalat sisteme de sonorizare la fereastra unei clădiri rezidențiale, prin intermediul cărora a difuzat informații considerate false despre operațiunile militare ale Moscovei în Ucraina.

Conform sursei citate, publicația independentă rusă Mediazona a relatat declarațiile avocatei Kristinei Liubașenko. Aceasta a afirmat că clienta sa a părăsit Ucraina în 2022, la începutul ofensivei militare ruse pe scară largă, găsind refugiu în Elveția, unde a obținut statut de refugiat.

Conform relatării avocatei Liudmila Posmitnaia, Liubașenko locuia în Elveția alături de mama sa bolnavă, bunicul și cele două fiice ale sale, confruntându-se cu dificultăți financiare semnificative.

În timp ce se afla în Elveția, Liubașenko a făcut cunoștință cu un individ care s-a prezentat drept un alt refugiat ucrainean. Acesta i-a oferit un împrumut financiar, pentru ca ulterior să o preseze să se deplaseze la Moscova, conform declarațiilor avocatei.

Inițial, bărbatul ar fi instruit-o să lanseze baloane în culorile galben și albastru, reprezentative pentru drapelul ucrainean.

Avocata a mai precizat că Liubașenko a refuzat inițial să instaleze sistemele de sonorizare, însă bărbatul a adoptat o atitudine amenințătoare, sugerând că ar putea pierde custodia fiicelor sale.

Liubașenko s-a adresat instanței în limba ucraineană, declarând: „Cred că înțelegeți cu toții cum s-a ajuns la acest caz”.

De la debutul operațiunilor militare, autoritățile ruse au intensificat semnificativ măsurile de reprimare a disidenței, iar instanțele judecătorești au emis decizii severe împotriva persoanelor acuzate de acte considerate de sabotaj pe teritoriul național.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare