marți, iulie 2, 2024

UE finanțează BMW pentru dezvoltarea de mașini cu propulsie cu hidrogen

În cadrul unei runde de finanțare dedicată hidrogenului, Uniunea Europeană va aloca companiei BMW o sumă de 1,4 miliarde de euro. Dintre toate companiile auto, doar producătorul german a fost selectat pentru a beneficia de această finanțare.

BMW va continua să investească în cercetările legate de modelul iX Hydrogen, un prototip de serie mică destinat testării sistemului de propulsie fuel-cell, informează Profit.ro. 

 Automobilele utilizate în acest scop sunt bazate pe modelul electric iX5, fiind echipate și cu un sistem care generează energie electrică din hidrogen, prin intermediul pilelor electrice.

Conform informațiilor publicate de Comisia Europeană, alte companii care au primit finanțări din partea UE sunt Michelin și Airbus, pentru proiecte de cercetare în domeniile lor specifice de activitate. 

Scopul acestor finanțări este de a stimula producția de vehicule cu zero emisii de CO2, prin susținerea proiectelor de mobilitate bazate pe hidrogen.

BMW se numără printre puținii producători auto care încă investesc în tehnologia de propulsie cu hidrogen, sub forma pilelor fuel cell, alături de constructorii japonezi și coreeni, care produc în continuare serii limitate de astfel de modele.

BMW

Modelul BMW iX Hydrogen este alimentat de două rezervoare speciale, fabricate din fibră de carbon, care mențin hidrogenul în stare lichidă la o presiune de 700 de bari.

Cu un plin de rezervor, autonomia asigurată este de 504 kilometri, iar reumplerea rezervorului se realizează în doar câteva minute.

În urmă cu un an, flota de automobile iX5 cu hidrogen a fost lansată oficial în teste, fiind utilizate aproximativ 100 de vehicule care au circulat în mod constant pentru a oferi feedback inginerilor germani. 

BMW a încheiat un parteneriat cu Toyota în cadrul acestui proiect și își propune ca, până în anul 2030, să fie capabilă să producă și să comercializeze mașini de serie alimentate cu hidrogen.

În legătură cu acest subiect, CEO-ul BMW Group, Oliver Zipse a afirmat că: „Hidrogenul este o sursă de energie versatilă cre are un rol-cheie de jucat în procesul de tranziție energetică și astfel în protecția climatică. Dincolo de toate acestea, este unul dintre cele mai eficiente moduri de stocare și transport ale energiei regenerabile”.

„Ar trebui să folosim acest potențial pentru a accelera de asemenea, transformarea sectorului mobilității. Hidrogenul este piesa lipsă a acestui puzzle când vine vorba despre mobilitatea cu emisii zero. O singură tehnologie nu va fi suficientă pentru a activa mobilitatea carbon-neutră la nivel global”, a adăugat acesta. 

Din perspectiva tehnologiei utilizate, automobilul este echipat cu o pilă de hidrogen, furnizată de Toyota, care poate genera până la 125 kW, precum și cu sistemul de propulsie electric de ultimă generație, eDrive, dezvoltat de BMW, care oferă o putere totală de 401 CP. 

Energia electrică necesară este generată prin reacția dintre hidrogenul stocat în rezervoare și oxigenul din aer, fiind stocată într-o baterie litiu-ion proiectată special pentru acest automobil.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare