marți, iulie 2, 2024

Președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, trimiși în judecată de DNA pentru fapte de corupție

Procurorii din cadrul Direcției Naționale de Anticorupție au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a mai multor membri din cadrul Consiliului Județean Călărași, printre care se numără Vasile Iliuță, recent reconfirmat în funcția de președinte al instituției, Constantin Beștea, vicepreședinte, Aurel Paraschiv, secretarul general al județului, precum și consilierii județeni Iulia Tudor și Gabriel Dima, conform unui comunicat de presă emis de DNA la data de 19 iunie 2024.

Mai exact, au fost trimiși în judecată, inculpații:

„LIUȚĂ VASILE, președinte al Consiliului Județean Călărași, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

TUDOR SIMINA IULIA și DIMA GABRIEL, consilieri achiziții publice în cadrul Consiliului Județean Călărași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

– fals intelectual, în formă continuată,

M. N., reprezentant al SC NYLVYAN SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

SC NYLVYAN SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

BEȘTEA MIHĂIȚĂ CONSTANTIN, vicepreședinte al Consiliului Județean Călărași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție,

– favorizarea făptuitorului,

PARASCHIV AUREL, secretar general al Consiliul Județean Călărași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la uzurparea funcției asimilată infracțiunilor de corupție,

– favorizarea făptuitorului.”

De asemenea, firma de pază SC Nylvyan SRL și un reprezentant al acesteia se află printre cei vizați de ancheta DNA.

Potrivit informațiilor furnizate în comunicatul de presă, în luna decembrie a anului 2020, Iliuță a semnat un număr de trei contracte cu societatea Nylvyan SRL pentru asigurarea serviciilor de pază la unele obiective aflate în subordinea Consiliului Județean, în pofida faptului că firma nu deținea o licență valabilă de funcționare.

Totodată, procurorii susțin că societatea nu a îndeplinit condițiile necesare pentru a participa la procedurile de achiziții publice, iar consilierii Tudor și Dima au redactat o serie de note explicative care au avut ca efect „înlesnind în acest fel câștigarea licitațiilor” de către Nylvyan SRL.

În plus,  relativ la Constantin Beștea: „În scopul îngreunării cercetărilor care se desfășurau în prezenta cauză, inculpatul Beștea Mihăiță Constantin, cu sprijinul secretarului general al județului, Paraschiv Aurel, s-ar fi substituit, fără drept, autorităților deliberative, respectiv Consiliului Județean Călărași, și a înaintat la DNA un document din care ar fi reieșit faptul că nu s-ar fi produs niciun prejudiciu instituției publice pe care o reprezenta”, se arată în comunicat.

În cadrul dosarului instrumentat, DNA a instituit măsuri asiguratorii asupra unui imobil aparținând președintelui Consiliului Județean, urmând ca judecarea cauzei să se desfășoare la Tribunalul Călărași.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare