marți, iulie 2, 2024

Care sunt noile sancțiuni aplicabile în ceea ce privește mediul?

Parlamentul European a adoptat marți, 27 februarie 2024, noi reguli referitoare la infracțiunile de mediu și sancțiunile aferente, conform unui comunicat oficial.

Directiva nouă actualizează lista infracțiunilor de mediu, incluzând acum comerțul ilegal cu lemn, epuizarea resurselor de apă, încălcările grave ale legislației UE privind substanțele chimice și poluarea provocată de nave. Deputații europeni au asigurat că aceste norme acoperă și infracțiunile „calificate”, precum incendiile forestiere la scară largă sau poluarea generalizată a aerului, apei și solului, care provoacă distrugerea unui ecosistem, fiind echivalente ecocidului.

Persoanele fizice și reprezentanții companiilor care comit infracțiuni de mediu vor fi pasibili de pedepse cu închisoarea, în funcție de gravitatea și durata daunelor dar și de posibilitatea remedierii acestora.

Infracțiunile calificate pot fi pedepsite cu până la opt ani de închisoare, cele care conduc la decesul unei persoane pot fi sancționate cu zece ani de închisoare, iar celelalte infracțiuni cu până la cinci ani de închisoare.

„Pentru întreprinderi, amenzile vor fi de cel puțin 5% din cifra de afaceri totală la nivel mondial pentru cele mai grave infracțiuni sau, alternativ, de 40 de milioane de euro. Pentru toate celelalte infracțiuni, amenda maximă va fi de cel puțin 3% din cifra de afaceri sau, alternativ, de 24 de milioane de euro” potrivit comunicatului.

Eurodeputații au insistat asupra asigurării sprijinului și asistenței pentru avertizorii care raportează infracțiuni împotriva mediului în cadrul procedurilor penale. Aceștia au garantat că statele membre vor furniza formare specializată pentru polițiști, judecători și procurori, vor elabora strategii naționale și vor iniția campanii de conștientizare pentru a combate infracțiunile împotriva mediului.

Antonius Manders (PPE, Olanda): „Era și timpul să combatem infracțiunile transfrontaliere comise la nivelul Uniunii Europene prin sancțiuni armonizate și disuasive, pentru a preveni noi infracțiuni împotriva mediului. Acest acord garantează că poluatorii vor plăti. Mai mult, este un mare pas înainte, căci orice persoană aflată într-o funcție de conducere la o companie responsabilă pentru poluare poate fi acum trasă la răspundere împreună cu compania. Introducând obligația de diligență, lumea nu se mai poate ascunde în spatele unor permise sau lacune legislative.”

Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea un termen de doi ani pentru a o transpune în legislația națională.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare