marți, iulie 2, 2024

Cum îmbunătățește tehnologia agricultura și în special viața albinelor?

În momentul actual, societatea își îndreaptă atenția către inteligența artificială (IA) catalogând-o drept tehnologia momentului, deși părerile sunt împărțite. Unele persoane sunt de părere că această inovație va ajuta omenirea să atingă un prag de dezvoltare mult mai rapid, să găsească soluții pentru schimbările climatice sau chiar leacuri pentru boli grave, pe când cealaltă masă de opinii subliniază fricile spunând că tehnologia va distruge civilizația umană.

Este vorba despre un profit mare la mijloc iar miliardarii lumii precum Elon Musk, nu stau pe gânduri când vine vorba de investiții. Inovațiile cuprind și domeniul agriculturii unde managerii tineri de ferme se folosesc de roboți agricoli autonomi, drone și sisteme cu inteligență artificială. Prin intermediul inteligenței artificiale, se folosesc și substanțe fitosanitare ceea ce duce la o economie de 85%.

Un număr mai mic de substanțe duce la un mediu mai curat, mâncare mai sănătoasă și albine protejate.

Inteligență artificială și în România

În România, agricultura are o pondere de 4,5% în produsul intern brut (PIB) iar noile tehnologii câștigă teren și prezintă încredere în inteligența artificială. Alături de muncitorimea calificată, dronele, tractoarele și roboții lucrează la procesul de eficientizare a producției.

Fermierii se bucură și de existența unor instrumente tehnologice care îi îndrumă să acționeze în funcție de factori precum temperatura mediului, umiditatea din sol și alte date colectate de senzori. În acest fel pot vedea când este cel mai bun moment pentru a cultiva anumite plante.

Marile investiții în IA pentru agricultură: o șansă sau o amenințare?

Autonomous Intelligence este una dintre companiile de vârf pe piața locală a soluțiilor de inteligență artificială pentru agricultură. Această firmă livrează roboți autonomi marca Naio, fabricați în Uniunea Europeană. Într-un interviu acordat G4Food, Iulian Ștefan, consultant al companiei și expert în soluții pentru agricultura de precizie, a subliniat că: „Deși în acest domeniu nu există o definiție universal acceptată a unui robot sau utilaj autonom, aceștia (cei oferiți de companie – n.red.) se califică drept roboți autonomi în oricare dintre definițiile existente azi. Iar această autonomie este dată în mare parte și de către IA cu care roboții sunt echipați”.

Sistemul de inteligență artificială încorporat în roboții Naio are capacitatea de a colecta și interpreta datele provenite de la senzori, permițându-le să „simtă” mediul înconjurător și să ia decizii într-o manieră similară cu cea a unei persoane, conform declarațiilor lui Ștefan. Utilizând această tehnologie avansată, roboții Naio pot fi implicați în activități precum arătura, semănatul, îndepărtarea buruienilor (inclusiv fără a folosi erbicide) și chiar transportul.

În afară de gama sa de roboți, Autonomous Intelligence oferă și soluții pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare folosindu-se de inteligența artificială. Aceste sisteme, deja implementate în fermele din România, sunt compuse din camere hiper-spectrale montate pe echipamentele de stropit, care utilizează IA pentru a identifica buruienile din cultură și pentru a activa dozele corespunzătoare de substanțe fitosanitare. Potrivit lui Ștefan: „În acest mod sunt aplicate erbicide doar unde sunt buruieni, iar economia de substanțe fitosanitare poate ajunge și la 85%.”

O altă companie din domeniul tehnologiilor agricole, care aduce soluții bazate pe inteligența artificială în România, este Vantage Romania. Printre produsele și serviciile oferite se numără sistemul Carbon Bee – care se concentrează pe stropirea precisă, evitând aplicarea de substanțe pe culturile sănătoase, dronele agricole de la XAG – care sunt capabile să aplice tratamente fitosanitare sub formă lichidă sau solidă, și tractoarele autonome – cum ar fi cele dezvoltate de AgXeed.

În cazul tractorului, algoritmii îmbunătățesc ruta acestuia, reducând compactarea solului și minimizând zona de teren neutilizată de la marginea câmpului.

Sistemul Carbon Bee aduce economii semnificative substanțelor chimice folosite. Potrivit lui Lucia Pavelescu, Marketing Team Lead la Vantage România: „Am avut clienți care au făcut economii de peste 85% la substanțele aplicate. Ceea ce înseamnă o hrană pentru noi, consumatorii finali, mult mai sănătoasă decât atunci când folosim soluțiile clasice.”

Nu în cele din urmă, dronele agricole, aduc un beneficiu major întrucât au capacitatea de a aplica tratamente în momentul optim, chiar și atunci când accesul utilajelor terestre este dificil din cauza condițiilor de teren. „Asta uneori înseamnă salvarea unei producții. Dronele pot fi folosite inclusiv noaptea – perioada care este cea mai sigură pentru albine, deoarece acestea ies doar în timpul zilei”, explică Pavelescu.

albine

Vantage are deja peste 1.000 de clienți în România care beneficiază de astfel de soluții, iar interesul pentru tehnologiile agricole de ultimă generație este în continuă creștere.

Clienții noilor tehnologii cu inteligență artificială sunt fermierii tineri

În prezent, în România, interesul fermierilor pentru soluțiile avansate bazate pe inteligență artificială nu este foarte extins, conform opiniei lui Ștefan de la Autonomous Intelligence: „Soluțiile pe care noi le comercializăm sunt foarte avansate ca nivel tehnologic și nu toți fermierii români sunt pregătiți pentru a accede la acest nivel.” De exemplu, roboții autonomi Naio, comercializați de Autonomous Intelligence, au prețuri care încep de la 30.000 de euro și pot ajunge până la 300.000 de euro, ceea ce îi face inaccesibili pentru mulți fermieri.

„Vă pot spune că ne așteptăm ca în anul curent să vindem același număr, pentru că în acest domeniu, astăzi, vorbim de o creștere exponențială”, explică specialistul.

Clienții care sunt interesați de soluțiile bazate pe inteligență artificială sunt, conform lui Iulian Ștefan, de obicei, fermierii tineri. „Principala piedică în implementarea cu succes a soluțiilor cu IA (de exemplu platforme software de management) este dată de lipsa datelor istorice despre fermă. Aici mă refer la date despre producțiile obținute ori lucrările și inputurile folosite, precum și rezultatele obținute, date de la stații meteo sau de la diverși alți astfel de senzori.”

Principala provocare în implementarea acestor soluții este lipsa datelor istorice despre fermă, cum ar fi producțiile anterioare și informațiile despre condițiile meteorologice.

Conform experienței Luciei Pavelescu de la Vantage România, mulți fermieri au adoptat deja tehnologii IoT (Internet of Things) ca un prim pas către digitalizare. Aceste tehnologii oferă date ce pot fi folosite pentru a alimenta algoritmii de inteligență artificială. „În acest moment, fermierii au adoptat foarte multe dintre soluțiile IoT, acesta fiind primul pas pentru tehnologizare și digitalizare, însă observăm un interes extrem de mare și în zona automatizărilor și AI-ului. Cu siguranță au nevoie să înțeleagă și să vadă la lucru astfel de soluții pentru a vedea beneficiile produselor. Din acest motiv, noi organizăm foarte des demonstrații în câmp cu astfel de soluții”, spune reprezentanta Vantage România.

Există vreun risc în privința locurilor de muncă?

Pentru unii oameni, implementarea acestor noi tehnologii reprezintă o amenințare pentru locul de muncă. Specialiștii nu sunt de aceeași părere. „De exemplu, în agricultură se vor reduce mai mult din posturile care aveau condiții grele de muncă (sarcini repetitive, în medii periculoase, care nu necesitau un grad mare de pregătire sau altfel astfel de situații)”, spune Ștefan.

El a adăugat și faptul că în România sectorul agricol se luptă cu o lipsă mare de personal iar din acest motiv adoptarea inteligenței artificiale nu va afecta un număr mare de oameni.

Lucia Pavelescu e de aceeași părere. „Cu siguranță nu. Agricultura românească este un sector unde forța de muncă este insuficientă și cu siguranță AI-ul va aduce doar o mână de ajutor acolo unde nu există alte soluții. Plus, AI-ul va îmbunătăți calitatea vieții fermierilor și a angajaților lor. Un om nu poate lucra fără pauză 20 de ore, în schimb un robot autonom poate face asta fără probleme.”

Agricultura, un nou interes pentru marii investitori

Agricultura este un domeniu cu un potențial considerabil de dezvoltare iar inteligența artificială nu face decât să pluseze în acest sens. Acest interes a atras atenția unor persoane influente precum Elon Musk și Larry Ellison, care au anunțat deja că au un proiect în desfășurare. Companiile miliardarilor, SpaceX și Oracle, vor colabora pentru a dezvolta o platformă bazată pe IA și sateliți, care va putea să ofere o cartografiere detaliată a suprafețelor agricole. Instrumentul va genera o hartă a fermelor unei țări, care arată ce cultivă fiecare dintre ele.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare