joi, iulie 4, 2024

Cod UIT – ce înseamnă și obținere

Cod UIT – ce înseamnă?

Noțiunea de cod UIT a apărut odată cu reglementarea sistemului RO e-transport prin Ordonanța de Urgență 41/2022, definiția legală fiind regăsit la art. 2 pct. 11 din acest act normativ, după cum urmează:

  • „cod UIT – codul unic generat de Sistemul RO eTransport prin intermediul căruia se identifică datele aferente unei partide de bunuri.”

Sistemul RO e-transport este un sistem informatic, promovat de Ministerul Finanțelor, care permite monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat și a transporturilor internaționale de bunuri. Scopul sistemului este de a monitoriza în timp real riscurile fiscale, cum ar fi: transporturile care se realizează intracomunitar, transporturile vamale sau transporturile care se realizează între două locații, dar în interiorul țării. Codul UIT este codul unic generat de sistemul RO e-transport care atestă declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat sau a transporturilor internaționale de bunuri, în acest sistem.

Astfel, în sistemul RO-eTransport se declară toate transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat desfășurate pe teritoriul României și toate transporturile internaționale de bunuri care încep sau se termină pe teritoriul României.

Bunurile cu risc fiscal ridicat care fac obiectul monitorizării în sitemul RO e-Transport  se stabilesc prin ordin al președintelui ANAF.

În Sistemul RO e-Transport sunt înregistrate date referitoare la expeditor, beneficiar sau destinatar, denumirea, caracteristicile, cantităţile şi contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare şi descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat şi transportator, data declarată pentru începerea transportului, precum şi codul UIT generat.

În ipoteza în care sunt transportate atât bunuri cu risc fiscal ridicat, cât şi alte bunuri, în Sistemul RO e-Transport vor fi declarate toate categoriile de bunuri transportate. Pentru acestea sistemul va genera un singur cod UIT.

Sistemul RO e-Transport se aplică pentru toate tipurile de bunuri care fac obiectul transportului internațional (nu doar celor cu risc fiscal ridicat). Mai exact, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat trebuie obținut cod UIT indiferent dacă acestea fac obiectul unui transport rutier național sau internațional, iar pentru bunurile care sunt parte a unui transport internațional trebuie obținut cod UIT, chiar dacă nu sunt din categoria celor cu risc fiscal ridicat.

În ceea ce privește categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în Sistemul RO e-Transport, acestea sunt vehiculele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puţin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

Persoanele care sunt obligate să dețină codul unic UIT sunt:

  • Operatorii de transporturi rutiere – aceștia trebuie să dețină codul (fizic sau în format online), alături de un document care să justifice bunurile cu risc fiscal ridicat pe care le transportă;
  • Operatorii economici care transportă bunuri proprii, conform Legii nr. 233/2022, care prevede următoarele: „deținerea și prezentarea codului UIT pe timpul transportului de către operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transportă cu vehicule care îi aparțin bunuri în nume propriu, în format fizic sau electronic, împreună cu documentul care însoțește transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat.”

Trebuie subliniat că înregistrarea în sistemul RO e-Transport a transporturilor care au ca obiect bunuri cu risc fiscal ridicat sau a celor care sunt parte a unui transport internațional este obligatorie. Astfel, utilizatorii sistemului RO-eTransport au obligația legală a declarării anticipate a transportului și a identificării acestuia prin cod UIT, riscând în caz contrar aplicarea de sancțiuni contravenționale.

Mai exact, nerespectarea obligațiilor privind declararea datelor referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat în sistemul RO e-transport se sancționează cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 50.000 lei în cazul persoanelor fizice, și între 20.000 și 100.000 lei în cazul persoanelor juridice, precum și prin confiscarea contravalorii bunurilor care nu au fost declarate.

În ceea ce privește sancțiunea complementară a confiscării contravalorii bunurilor transportate fără a fi declarate în sistem RO e-Transport, OUG nr. 43/2024 a adus o modificare sub forma legii contravenționale mai favorabile prin introducerea alin. (21)  la art. 13 din OUG nr. 44/2022. Astfel, potrivit textului normativ nou-introdus, nu se aplică sancțiunea complementară a confiscării contravalorii bunurilor transportate în cazul constatărilor rezultate din verificări ulterioare încheierii transportului rutier de bunuri, când acestea au fost înregistrate în documentele justificative care stau la baza înregistrărilor contabile, precum şi în contabilitatea utilizatorilor, după caz, în perioada la care se referă operaţiunile respective.

Cum se obține cod UIT? Obținere cod UIT

Prin Ordinul președintelui ANAF nr. 2524/6316 din anul 2022 pentru aprobarea Procedurii de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport, a fost detaliată procedura prin care se obține codul UIT, aceasta constând în:

  • Înregistrarea operatorilor economici în SPV (Spațiul privat virtual) – persoanele care doresc să primească un cod UIT, trebuie să fie înregistrate în SPV, în nume propriu, fără intermediul altei persoane; de asemenea, se acceptă înregistrarea în SPV, dacă există un reprezentant legal, împuternicit;
  • Declararea bunurilor transportate – toate bunurile care prezintă un risc fiscal ridicat trebuie să fie declarate în sistemul RO e-transport;
  • Accesarea aplicației gratuite – operatorul economic trebuie să declare bunurile, utilizând aplicația pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor;
  • Furnizarea datelor – după înregistrare, sistemul emite automat un cod unic UIT.

Astfel, pentru utilizarea sistemului informatic RO e-Transport și implicit pentru obținerea Codului UIT, operatorii economici trebuie să fie înregistraţi în Spaţiul privat virtual (SPV), în nume propriu sau prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat ori prin împuternicit, iar în urma transmiterii datelor aferente unui transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, Sistemul RO e-Transport atribuie automat un număr unic de identificare (UIT).

Ca o condiție distinctă pentru obținerea codului UIT, operatorii economici trebuie să aibă semnătură electronică înregistrată pe platforma ANAF.

Codul astfel emis este utilizat ca referinţă în cadrul proceselor şi operaţiunilor specifice sistemului.

Potrivit art. 11 alin. (1) din OUG nr. 41/2022: „Pentru generarea codului UIT, utilizatorii prevăzuţi la art. 8 alin. (1) şi la art. 81 pot declara în Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum 3 zile calendaristice înainte de data declarată pentru începerea transportului, dar până la prezentarea în punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România sau la locul de import, respectiv punerea efectivă în mişcare a vehiculului, după caz.”

Atenție! Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile din momentul în care a fost declarată data începerii transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat, iar utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT după expirarea valabilității acestuia este interzisă.

Prin excepție, în ipoteza în care  transportul declarat nu s-a finalizat, iar termenul de valabilitate a codului UIT a expirat, declarantul are posibilitatatea de a infirma transportul în Sistemul RO e-Transport şi de a relua operaţiunea de declarare a transportului şi obţinere a unui nou cod UIT.

Organizatorul transportului sau operatorul de transport, după caz, are obligaţia să actualizeze, în perioada de valabilitate a codului UIT, informaţiile privind identificarea vehiculului de transport rutier ori de câte ori acestea se modifică, înainte de repunerea în mişcare.

În perioada celor 3 zile calendaristice prevăzute la art. 11 alin. (1) din OUG nr. 41/2022, dar nu mai târziu de punerea efectivă în mişcare a vehiculului pe drumurile publice, datele declarate în Sistemul RO e-Transport pot fi modificate cu păstrarea codului UIT iniţial.

După punerea efectivă în mişcare a vehiculului pe drumurile publice, pentru actualizarea informaţiilor privind identificarea vehiculului de transport rutier, organizatorul transportului va accesa prin intermediul contului propriu din SPV aplicaţia informatică RO e-Transport.

Potrivit art. 3 alin. (18) din Procedura de  utilizare și funcționare a sistemului național privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport:

  • În situaţia în care, în mod excepţional, transportul declarat în Sistemul RO e-Transport nu este finalizat în termenul de valabilitate a codului UIT (de 5 zile calendaristice), declarantul va infirma transportul în Sistemul RO e-Transport şi va relua operaţiunea de declarare a transportului şi obţinere a unui nou cod UIT. Astfel, după punerea efectivă în mişcare a vehiculului pe drumurile publice, în intervalul de valabilitate a codului UIT, declarantul poate selecta în zona „Confirmare Transport” a aplicaţiei RO e-Transport opţiunea „Infirmat”, menţionând cauza în câmpul de date „Comentariu confirmare”, urmând ca pentru respectivul transport să fie obţinut un nou cod UIT în funcţie de noile date.”

Amânare aplicare sancțiuni RO e-Transport

În data de 28 iunie 2024 a fost aprobat actul normativ prin care s-a propus amânarea, până la data de 01 ianuarie 2025, a sancțiunilor pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 41/2022, astfel cum a fost modificat prin OUG nr. 115/2023, privind obligativitatea declarării în sistemul RO e-Transport a transporturilor internaționale de bunuri.

Astfel, Potrivit art. I din OUG nr. 87/2024 privind modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA şi e-Factura, precum şi pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, exceptarea se aplică pentru utilizatorii care au statut de operator economic autorizat la data realizării transportului internațional de bunuri, după cum urmează:

  • „Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru utilizatorii prevăzuţi la art. 81 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022, cu modificările şi completările ulterioare, care au statutul de operator economic autorizat potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (reformare) la data realizării transportului internaţional de bunuri, prevederile art. LXXIV pct. 21 intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025 şi se aplică pentru faptele săvârşite şi constatate începând cu această dată.”

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare