joi, iulie 4, 2024

Vechimea în muncă

Potrivit Codului muncii, vechimea în muncă reprezintă o perioadă de timp în care salariatul a prestat o muncă într-un anumit domeniu, pe baza unui contract individual de muncă.

Vechimea în muncă este un factor important care influențează cariera, deoarece oferă un punct de reper pentru salariile angajaților, pentru viitoarele pensii sau pentru capacitatea promovării în cadrul unei organizații/companii. 

Ce se ia în calcul la vechimea în muncă?

Când facem referire la vechimea în muncă, la stabilirea acesteia se iau în calcul următoarele aspecte, respectiv:

  • Perioada de angajare – care reprezintă timpul oficial în care angajatul a prestat munca în temeiul unui Contract individual de muncă;
  • Perioadele de concedii plătite;
  • Perioadele de pregătire profesionale – aceste stagii de pregătire sunt recunoscute prin lege ca fiind considerate vechime de muncă;

Ce articol prevede că Școala profesională este vechime de muncă?

În conformitate cu dispozițiile art. 197 alin. (3) din Codul Muncii: Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.”

Astfel, articolul antereferit prevede că pregătirea profesională sau Școala profesională reprezintă vechime în muncă, fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat. 

Așadar, stagiile profesionale desfășurate în diverse instituții reprezintă vechime în muncă, iar pe perioada acestora salariații vor beneficia pe lângă vechimea în muncă, de toate drepturile salariale deţinute.

Unde găsesc vechimea în muncă?

În anul 2024, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) dispune de un sistem informatic actualizat care permite accesarea de către toți oamenii care doresc să obțină informații cu privire la vechimea acumulată în anii de muncă. 

Pentru a vă autentifica pe această platforma trebuie să completați o serie de informații: nume și prenume, CNP, adresa de e-mail, actul de identitate și adresa din actul de identitate.

Astfel, orice angajat poate să își creeze un cont pe CNPP și să acceseze informațiile necesare. În plus, adeverința de vechime în muncă poate fi emisă și de angajatorul unității unde vă desfășurați activitatea. 

Cine eliberează adeverința de vechime în muncă?

În conformitate cu dispozițiile art. 7 alin. (6) din HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților: „La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.”

În egală măsură, art. 34 alin. (5) din Codul Muncii prevede că: „La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.”

Astfel, adeverința de vechime în muncă este eliberată de către angajator, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, în termen de cel mult 15 zile de la data formulării acesteia.

În urma acestui articol este important să rețineți că, metoda prin care se calculează vechimea în muncă poate să difere în funcție de legislația în vigoare, de politicile interne ale organizațiilor, dar și de domeniul în care vă desfășurați activitatea.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare