marți, iulie 2, 2024

ÎCCJ a sesizat CCR cu privire la noua Lege a cetățeniei, posibil neconstituțională.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a luat decizia de a solicita Curții Constituționale să analizeze modificările recent aduse Legii cetățeniei române. Această hotărâre a fost adoptată în cadrul unei ședințe a Secțiilor Unite, la care au participat 70 de magistrați.

Instituția supremă a României consideră că noile prevederi ar putea încălca mai multe articole din Constituție. Printre acestea se numără principiile fundamentale ale statului de drept, legalității, unității poporului și egalității între cetățeni.

ÎCCJ a emis următorul comunicat: „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: Legea privind modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative (PL-x 382/2024) în raport de prevederile constituţionale ale art. 1 alin. (3) şi (5) referitoare la principiul statului de drept şi al legalităţii, în componenta sa referitoare la calitatea, previzibilitatea şi accesibilitatea legii, precum şi ale art. 4 alin. (2) coroborate cu art. 53 din Constituţie referitoare la unitatea poporului şi egalitatea dintre cetăţeni şi proporţionalitatea măsurii cu scopul urmărit”.

Modificările la Legea cetățeniei, aprobate recent de Camera Deputaților, vizează actualizarea procedurilor și condițiilor de acordare a cetățeniei române. Printre schimbările propuse se numără reducerea perioadei de rezidență necesară pentru obținerea cetățeniei și introducerea unor prevederi specifice pentru anumite categorii de solicitanți.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare