marți, iulie 2, 2024

Vor fi obligați românii să renunțe la sobele pe lemn?

Guvernul vrea să interzică sobele pe lemn, astfel, se vor aloca sume considerabile în ceea ce privește tranziția și reconfigurarea sistemului energetic.

Recent s-a anunțat că se vor pune în aplicare investiții majore pentru a susține tranziția energetică în România. Această inițiativă face parte din programul de reducere a dependenței de combustibilii fosili, inclusiv de sobele pe lemne, și de trecere către surse de energie regenerabilă.

Cea mai amplă investiție pentru tranziția energetică

Cu o alocare de 3 miliarde de euro din fonduri europene, țara noastră se angajează în renunțarea la combustibilii fosili și în adoptarea energiei regenerabile. Totul face pare din programul prin care România trebuie să renunțe la utilizarea combustibililor fosili (inclusiv sobele pe lemne) și tranziția către energia verde.

Bani de la Uniunea Europeană pentru renunțarea la sobele de lemn

România se pregătește să primească o sumă semnificativă de 6 miliarde de euro din Fondul Social Climatic al Uniunii Europene, reprezentând 9,25% din totalul de 65 de miliarde de euro alocate pentru perioada 2026-2032. Această alocare financiară vine ca un impuls puternic în lupta împotriva sărăciei energetice. Este parte a programului UE „Fit-for-55”, care își propune să renunțe la combustibilii fosili și să treacă la energie electrică iar în acest sens se dorește eliminarea utilizării sobelor pe lemne sau cărbune.

Scopul principal al acestei investiții este să protejeze gospodăriile de impactul negativ al viitorului Sistem de Comercializare a Certificatelor de Emisii 2 al UE, programat să fie implementat în 2027. Acest sistem, care reglementează utilizarea combustibililor fosili în încălzire și transport, reprezintă o componentă esențială a pachetului UE privind schimbările climatice „Fit-for-55”.

Țările ECE, inclusiv România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Republica Cehă, se confruntă cu o provocare comună a ratelor ridicate ale sărăciei energetice. Tiparele ineficiente de consum de energie cuplate cu aparatele învechite agravează și mai mult această problemă.

Impactul sărăciei energetice

România utilizează în principal cărbune, gaz și lemn pentru sursele sale de energie. Alte țări, cum ar fi Polonia și Republica Cehă, se bazează predominant pe cărbune și gaz pentru încălzire, în timp ce Ungaria are o dependență mai mare de gaz și peleți de lemn. În ceea ce privește România și Bulgaria, ele utilizează o combinație de lemn, gaz și cărbune, cu variații notabile între zonele urbane și cele rurale.

Gravitatea sărăciei energetice este evidentă în datele prezentate în raport, cu Bulgaria și România înregistrând rate de sărăcie energetică de 23,7%, respectiv 15,2%. În contrast, țările din Europa de Nord și de Vest, cum ar fi Suedia și Belgia, au rate semnificativ mai scăzute, subliniind discrepanțele puternice între regiuni.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare