marți, iulie 2, 2024

Românii, la un click distanță de birocrație

Schimbări majore în depunerea documentelor la instituțiile publice! Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a comunicat în data de joi, 9 mai 2024, că a emis un ordin care definește criterii clare și accesibile pentru implementarea arhivării electronice în România.

Ministrul Cercetării a anunțat că instituțiile publice și companiile din România nu vor mai fi obligate să printeze și să arhiveze documente fizice. Acestea vor putea utiliza semnătura electronică și un mecanism simplu și acreditat pentru a gestiona întregul circuit al documentelor în format electronic digital.

„Companiile, instituţiile publice din România nu vor mai fi nevoie să îşi printeze şi să arhiveze documentele, ci vor putea, în baza unei semnături electronice şi a unui mecanism foarte simplu şi acreditat de Autoritatea pentru Digitalizarea României să aibă întreg circuitul documentelor în format electronic digital.”, a precizat ministrul.

Calculator

S-a emis un ordin de ministru pentru stabilirea unor criterii clare și accesibile pentru arhivarea electronică în România. Această inițiativă elimină necesitatea printării și arhivării documentelor fizice în companii și instituții publice.

„Am emis astăzi un ordin de ministru prin care am stabilit criterii transparente şi simple pentru arhivarea electronică în România. Ştim cu toţii că astăzi, ca să poţi să închizi ciclul arhivării electronice, într-o companie privată sau instituţie publică, trebuia ca la final să printezi un document pe care ulterior să îl arhivezi într-un document în format fizic. Ei bine, de astăzi, s-au creat reguli noi. Am adus România, după mai bine de 10 ani în care nu am avut modificări şi actualizări de legislaţie într-o zonă în care suntem pe acelaşi tipar al legislaţiei europene.”, a transmis Bogdan Ivan.

Românii trec la varianta digitală a documentelor

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că, începând cu data de 8 mai 2024, cetățenii din opt municipii și județul Ilfov vor putea solicita certificate de naștere și deces în format digital, la cerere. Implementarea acestui sistem se va realiza treptat la nivel național, urmând să fie finalizată până pe 24 septembrie.

O altă schimbare privește cărțile de identitate ale românilor, care vor fi dotate cu amprente digitale și faciale. Această modificare vine ca urmare a unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a stabilit că buletinele de identitate trebuie să conțină o amprentă facială și două amprente digitale.

Implementarea acestor caracteristici biometrice în cărțile de identitate românești este programată până în august 2031. Argumentul principal al acestei decizii este că introducerea amprentelor digitale va contribui la reducerea riscului de falsificare a documentelor și la prevenirea furtului de identitate, facilitând totodată libera circulație a cetățenilor UE în interiorul Uniunii Europene.

Ce include cartea electronică de identitate?

Datele personale incluse în cartea electronică de identitate sunt datele tipărite, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, certificatele pentru semnătură electronică și, dacă este cazul, certificatele calificate pentru semnătură electronică conform legislației aplicabile, precum și datele biometrice ale titularului, care constă în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

După personalizarea și transmiterea cărții electronice de identitate și a cărții de identitate simple către autoritatea competentă pentru eliberare, toate datele stocate în bazele de date de producție sunt șterse imediat prin procedură automată și ireversibilă. Cetățenii români cu domiciliul în România aflați temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate.

Cardul național de sănătate va suferi modificări. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a ținut să sublinieze necesitatea refacerii sistemului cardului național de sănătate, din considerente tehnice.

În viitorul apropiat, acesta va fi disponibil în format electronic, accesibil de pe telefonul mobil, similar cu un card bancar.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare