marți, iulie 2, 2024

Proiect de lege: Valabilitatea permiselor de conducere, diferențiată în funcție de vârstă.

Un nou proiect de lege prevede anumite modificări ale Codului Rutier, vizând în mod specific categoria șoferilor vârstnici.

Inițiativa legislativă recent aprobată de Senat stipulează că permisele de conducere deținute de persoanele care au atins pragul de 80 de ani vor avea o perioadă de valabilitate limitată la doi ani.

Scopul acestei prevederi este de a se asigura o examinare regulată a stării de sănătate și a capacităților de șofat ale conducătorilor auto vârstnici, diminuând astfel potențialele pericole asociate afecțiunilor medicale ce pot surveni odată cu înaintarea în vârstă, informează puterea.ro.

Noua reglementare prevede următoarele: „Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani și peste această vârstă este de 2 ani”.

Mai mult, pentru cetățenii care au împlinit 70 de ani, permisele de conducere aferente categoriilor AM, A1, A2, A, B, B1 și BE vor fi valabile pe o durată de cinci ani.

Această prevedere urmărește o supraveghere mai atentă și la intervale mai scurte a stării de sănătate a șoferilor, în vederea evitării eventualelor riscuri ce ar putea fi generate de conducerea vehiculelor.

Pe de altă parte, proiectul de lege aduce și o veste îmbucurătoare pentru ceilalți conducători auto: perioada de valabilitate a permiselor de conducere pentru toate categoriile de vehicule AM, A1, A2, A, B, B1 și BE va fi extinsă la 15 ani.

Prin urmare, persoanele care obțin permisul de conducere vor beneficia de o valabilitate prelungită, ceea ce va duce la o frecvență redusă a necesității reînnoirii acestuia.

După ce a fost votat de Senat, proiectul legislativ va fi supus examinării și dezbaterilor în Camera Deputaților, care deține rolul de for decizional în acest caz. Dacă va primi aprobarea Camerei Deputaților, actul normativ va fi înaintat Președintelui României în vederea promulgării.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare