marți, iulie 2, 2024

Acte necesare ieșire minor din țară. 880 de minori români, împiedicați să părăsească țara în 2024 din cauza lipsei documentelor.

Poliția de Frontieră, printr-un comunicat de presă, atrage atenția asupra condițiilor necesare pentru ca cetățenii români minori să poată călători în afara granițelor țării, în contextul apropierii vacanței de vară, perioadă în care numeroși părinți aleg să își petreacă concediul împreună cu copiii în străinătate.

În decursul lunii precedente, aproximativ 150 de minori români au fost împiedicați să părăsească teritoriul național de către polițiștii de frontieră, ca urmare a faptului că părinții sau însoțitorii acestora nu dețineau documentația adecvată care să le permită să călătorească legal alături de copii peste hotare.

copil în avion

Potrivit prevederilor Legii 248/2005 referitoare la regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, minorii români au dreptul să iasă din țară doar în baza unui document de călătorie valabil, precum pașaportul sau cartea de identitate (în cazul celor care au împlinit vârsta de 14 ani).

Se subliniază faptul că, odată cu aderarea României la Spațiul Schengen aerian și maritim, minorii români care se deplasează cu avionul în afara teritoriului național, asemenea adulților, nu vor mai fi supuși controlului de frontieră, având posibilitatea de a se îndrepta direct către poarta de îmbarcare, folosind aceleași documente ca și până în prezent pentru călătoriile în spațiul Schengen pe cale aeriană.

Pentru a verifica dacă minorii români și însoțitorii lor dețin documentele menționate, polițiștii de frontieră sunt abilitați să efectueze verificări punctuale în incinta aeroportului, iar în cazul în care se constată lipsa acestora, ieșirea din țară nu va fi permisă.

Documentele necesare pentru ca minorii români să poată părăsi teritoriul național variază în funcție de situație:

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană, sunt necesare: 

  • document de călătorie valabil, 
  • acordul celuilalt părinte (când călătorește doar cu unul dintre părinți), 
  • acordul ambilor părinți (când călătorește cu altă persoană),
  •  doar documentul de călătorie (dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens),
  • doar acordul unuia dintre părinți (când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei).

Acte necesare ieșire din țară minor peste 16 ani, neînsoțit

  • document de călătorie valabil, 
  • acordul din partea ambilor părinți, 
  • doar documentul de călătorie (dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara de destinație).

Dacă minorul are alți însoțitori decât părinții sau reprezentantul legal, aceștia nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic. În acest sens, polițistul de frontieră consultă cazierul judiciar în formă electronică.

Cu toate acestea, dacă se constată că însoțitorul a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege (omor, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, lipsire de libertate în mod ilegal, infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori, trafic de țesuturi sau organe umane, infracțiuni de terorism), acestuia nu i se va permite să părăsească țara împreună cu minorul.

Calitatea de însoțitor al minorului pe durata zborului poate fi deținută și de personalul desemnat în acest scop din cadrul societăților comerciale autorizate să desfășoare activități de transport internațional de persoane, în condițiile legii.

Acordul părintelui/părinților/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este necesar să fie exprimat sub forma unei declarații notariale. 

Poliția de Frontieră transmite că, în anul 2024, aproximativ 880 de minori români nu au putut părăsi țara din cauza faptului că părinții sau însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu aceștia în condiții legale, astfel de situații fiind constatate tot mai frecvent odată cu apropierea finalului anului școlar și începerea vacanțelor estivale.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare