marți, iulie 2, 2024

Cum se schimbă legislația în domeniul turismului?

Un nou act normativ se află în dezbatere pentru a asigura turiștilor servicii de calitate și combaterea concurenței neloiale. Ce aduce nou? Licențierea obligatorie pentru agențiile de turism, standarde ridicate pentru structurile de primire și sancțiuni mai aspre pentru cei care nu respectă regulile.

Pe ordinea de zi a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului se află în prezent un proiect de hotărâre de Guvern care urmărește să aducă modificări legislative în domeniul turismului, înlocuind HG 1267/2010. Proiectul se concentrează pe aspecte precum clasificarea structurilor de primire turistice, licențierea agențiilor de turism din România și acordarea brevetului de turism pentru personalul din acest sector. Scopul principal este asigurarea protecției turiștilor, combaterea concurenței neloiale (cum ar fi închirierea de structuri de cazare neclasificate) și îmbunătățirea calității serviciilor turistice prin stabilirea unor standarde de calitate pentru toate structurile de primire turistice.

Conform acestui proiect, doar operatorii economici autorizați de autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului vor putea oferi servicii de cazare și alimentație, incluzând în noțiunea de operatori economici și persoanele fizice care desfășoară activități în această sferă.

Cu ce schimbări vine Hotărârea de Guvern?

Proiectul propune să adopte și să clarifice terminologia specifică utilizată anterior în alte acte normative de rang inferior, prin furnizarea de definiții pentru următoarele concepte: brevetul de turism (certificatul care atestă calificarea profesională în domeniul turismului), certificatul de clasificare (document care confirmă nivelul de calitate și servicii oferite de o structură de primire turistică), licența de turism (autorizație pentru desfășurarea activităților în domeniul turismului), operatorul economic (entitate care furnizează servicii turistice și/sau de alimentație publică), suportul durabil (material utilizat pentru promovarea și comercializarea turismului, respectând criteriile de durabilitate), unitatea de cazare (loc de primire temporară a turiștilor), și unitatea de alimentație publică (loc unde se oferă preparate alimentare pentru consumul public).

Cele mai importante modificări:

  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului propune o nouă metodă pentru operatorii economici din turism: acordul provizoriu de clasificare. Acesta le permite să ofere servicii de cazare și alimentație publică înainte de obținerea certificatului de clasificare, pe baza documentației complete. Termenul inițial de 90 de zile este extins, oferind operatorilor mai mult timp pentru verificarea detaliată a criteriilor de clasificare. Termenul de clasificare a dosarelor incomplete este redus de la 6 luni la 60 de zile.
  • Se va face posibilă depunerea în online a documentelor necesare pentru obținerea brevetelor și licențelor de turism. Se simplifică procesul pentru operatorii economici, iar conectarea sistemului online cu alte sisteme naționale va permite accesul rapid la documente esențiale de la autoritățile emitente. Procesul de înregistrare la autoritatea competentă va fi accelerat, contribuind la prevenirea evaziunii fiscale.
  • Noul regulament impune operatorilor economici, excluzând persoanele fizice, care doresc să clasifice unități turistice, să declare codul sau codurile CAEN corespunzătoare tipului de activitate solicitat la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Aceștia sunt obligați să înregistreze la aceeași adresă a punctului de lucru contractul care confirmă dreptul de proprietate sau alt drept real asupra spațiului unde se desfășoară activitatea structurii de primire turistice.
  • În cadrul clădirilor cu valoare de patrimoniu, se introduce posibilitatea de a propune derogări excepționale în funcție de condițiile concrete constatate în unitatea de cazare sau alimentație publică verificată. Aceste derogări, care pot afecta caracteristicile constructive considerate criterii obligatorii pentru acordarea categoriei de clasificare, vor fi evaluate sub aspectul oportunității și aprobate de conducătorul autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului.
  • Operatorii din industria turistică vor beneficia de posibilitatea de a suspenda activitatea în structurile turistice sau agențiile de turism, la cerere, pentru o perioadă de un an.
  • Operatorii economici vor avea posibilitatea să solicite emiterea certificatului de clasificare printr-o procedură simplificată în cazul în care există o schimbare în dreptul de administrare a unei structuri turistice. Această procedură va fi făcută fără o verificare la fața locului și fără emiterea unui acord provizoriu de clasificare, cu condiția ca structura turistică să păstreze același tip și categorie de clasificare sau să se încadreze la o categorie inferioară.
  • Se introduce interdicția promovării structurilor de primire turistice neclasificate, atât de către operatorii economici care le administrează, cât și de către alte entități care utilizează diverse forme de publicitate.
  • Clasificarea unităților de alimentație publică devine opțională, oferind operatorilor economici libertatea de a decide dacă doresc să solicite clasificarea sau nu pentru locațiile lor.
  • În cadrul modificărilor legislative, amenzile pentru nerespectarea normelor legale din industria turistică sunt ajustate, majoritatea fiind reduse. Sunt introduse și noi sancțiuni contravenționale.

Noul cadru normativ privind condițiile și criteriile de clasificare a structurilor turistice, licențierea agențiilor de turism și eliberarea brevetului de turism va fi stabilit într-un termen de 60 de zile de la publicarea hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial. Operatorii economici vor fi obligați să transmită informații relevante despre activitățile lor conform acestor noi reglementări.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare