joi, mai 9, 2024

Accidente ușoare – procedură

Procedura în caz de accidente ușoare

Potrivit art. 75 al Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, accidentele de circulație sunt evenimentele imprevizibile în care este implicat cel puțin un vehicul aflat în mișcare pe un drum deschis circulației publice, sau și-a avut originea într-un asemenea loc. Aceste evenimente au ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane, ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau producerea de alte pagube materiale. 

Potrivit legislației în vigoare, accidentele rutiere, în funcție de gravitatea pagubelor produse în urma acestora, pot fi de două tipuri și anume accidente ușoare, respectiv accidente grave. Accidentele de circulație de gravitate mare, ca regulă, au ca rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane. Într-o asemenea situație, conducătorul vehiculului implicat va trebui să își respecte obligațiile, anunțând organele de poliție asupra respectivului eveniment. De asemenea, acesta va trebui să nu aducă modificări, să nu șteargă urmele accidentului și să rămână la fața locului până la sosirea autorităților. 

Accidentele ușoare de circulație reprezintă acele evenimente ce au avut ca rezultat doar avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale. Procedura în cadrul unui accident ușor este mult mai simplificată decât cea în cazul unuia grav. Părțile implicate vor fi obligate să scoată vehiculele în afara părții carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le poziționeze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le corespunzător. De asemenea, conducătorii de vehicule implicați vor fi obligați ca în termen de maxim 24 de ore de la producerea evenimentului să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.

Într-o asemenea situație, există două categorii de conducători de vehicule ce vor putea fi exceptați în a se prezenta la unitatea de poliție competentă în scopul întocmirii documentelor de constatare, iar aceștia sunt:

  • conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;
  • conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

În situația în care părțile vor consimți asupra unei constatări amiabile, aceștia este necesar să întocmească un formular tipizat eliberat de către societățile din domeniul asigurărilor. Acest formular va dovedi doar împrejurările ce au dus la producerea accidentului, fără a recunoaște vinovăția părților implicate. În cuprinsul formularului se vor menționa informații despre datele de identificare ale conducătorilor implicați în accidentul de circulație și ale proprietarilor vehiculelor implicate. De asemenea, formularul va conține informații atât despre data și locul producerii evenimentului, datele vehiculelor implicate și ale societăților de asigurare RCA, cât și despre circumstanțele producerii accidentului. 

De altfel, potrivit art. 81 al ordonanței antemenționate, la solicitarea societăţilor din domeniul asigurărilor, în vederea întocmirii dosarelor pentru despăgubire, autoritatea care are în evidenţă vehiculele înmatriculate sau înregistrate va comunica acestora datele referitoare la proprietarii sau deţinătorii mandataţi ai vehiculelor. 

Poliția rutieră, la solicitarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor sau a societăţilor din domeniul asigurărilor, va comunica acestora copii ale documentelor de constatare a evenimentelor. De asemenea, societăţile din domeniul asigurărilor, la solicitarea poliţiei rutiere, vor comunică în termenul stabilit de aceasta, copii ale documentelor referitoare la constatările amiabile de accidente înregistrate în evidenţa acestora, sau alte date expres solicitate, în condiţiile legii.

Declarare accidente ușoare

Persoana interesată se va adresa unității de poliție competente pe raza căreia s-a produs accidentul pentru a se întocmi documentele de constatare. În acest context, cel care se adresează unității de poliție va trebui să facă dovada actului său de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare a vehiculului, precum și asigurarea RCA valabilă. 

De asemenea, părțile pot alege procedura de constatare amiabilă a accidentului, ocazie cu care vor întocmi un formular tipizat eliberat de societățile din domeniul asigurărilor.

Termen declarare accidente ușoare

Părțile care declară accidente ușoare la unitatea de poliție competentă trebuie să respecte un termen de declarare de cel mult 24 de ore de la momentul producerii evenimentului.  

Nedeclararea accidentului rutiere în 24 ore

Părțile implicate în accidentul rutier vor putea fi sancționate pentru nedeclararea accidentului rutier în 24 ore sau dacă nu completează formularul de constatare amiabilă, acestora putându-li-se reține permisele de conducere pentru 30 de zile.

De asemenea, perioada de reținere a permisului de conducere se va putea majora dacă unul dintre conducători va părăsi locul accidentului și nu va dori ulterior să se prezinte la unitatea de poliție competentă. 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare