luni, mai 20, 2024

Investește România mai mult în apărare decât ar trebui?

Contradicțiile și discrepanțele în cifrele cheltuielilor de apărare ale României au creat un val de întrebări. Conform unei declarații după întâlnirea cu Joe Biden la Washington, România a alocat 2,5% din PIB pentru apărare. Însă conform unui raport oficial al NATO citat de jurnalistul Adelin Petrișor pentru TVR Info, țara noastră a cheltuit doar 1,6% din PIB pentru apărare în 2023.

Mulți membri NATO sunt departe de atingerea obiectivului de 2% din PIB pentru apărare, iar în contextul creșterii tensiunilor, această metrică va fi revizuită.

Cheltuim suficient pentru apărare?

În conformitate cu un raport oficial al NATO, prezentat de jurnalistul Adelin Petrișor pentru TVR Info, în 2023, România a alocat doar 1,6% din Produsul Intern Brut pentru cheltuieli de apărare. Acest procent este semnificativ sub angajamentul declarat anterior care viza 2,5% din PIB pentru apărare. Această sumă plasază România sub media NATO de 1,73% din PIB și sub pragul minim recomandat de 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare. Ca procent din PIB, România a alocat mai puțin pentru apărare decât Olanda, care a investit 1,63% din PIB în acest domeniu.

Conform unui articol publicat în Politico, una dintre promisiunile cheie ale figurilor politice naționale a fost angajamentul ferm față de creșterea bugetului alocat apărării.

S-a subliniat importanța efortului colectiv pentru atingerea obiectivului de a aloca minim 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare și de a investi cel puțin 20% în echipamente majore, exprimându-și convingerea că acest lucru trebuie realizat cât mai curând posibil.

Conform raportului NATO, România nu a reușit să atingă ținta obligatorie de 2% din PIB pentru apărare în afara anului 2020, când a alocat 2,01% din PIB pentru acest scop. Mai mult, în ultimii trei ani, țara a înregistrat scăderi consecutive în acest domeniu, cu un nivel minim atins în 2023, când doar 1,6% din PIB a fost alocat apărării. Această scădere a bugetului pentru apărare s-a produs într-un context în care deficitul bugetar a crescut constant de la an la an.

În ceea ce privește investiția efectivă în echipamente, România se situează la coada clasamentului NATO, ocupând locul 5 în ceea ce privește procentul bugetului total alocat pentru înzestrare, cu doar 21,9%. Polonia este lider detașat în acest domeniu, alocând 53,6% din bugetul total al apărării pentru achiziții de armament, urmată de Finlanda, Luxemburg, Ungaria și Grecia. Olanda se află și ea în fața României în acest aspect, cu 25,5% din bugetul total al apărării alocat pentru echipamente.

Bugetul apărării României în 2023 a fost de 5,6 miliarde de dolari, în timp ce bugetul Olandei a fost de 16,5 miliarde de dolari.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare