luni, mai 20, 2024

Se poate face act de vânzare-cumpărare fără succesiune?

Când vine vorba de transmiterea drepturilor de proprietate de la o persoană decedată (de cujus) la moștenitorii săi, procedura succesorală este adesea complexă și supusă unor dispoziții legale stricte. În acest articol, vom analiza ce înseamnă succesiune, înțelesul și importanța certificatului de moștenitor, și dacă este posibil să se încheie un act de vânzare-cumpărare fără a dezbătută și finalizată succesiunea.

Ce înseamnă succesiune?

Succesiunea este termenul juridic ce descrie procesul prin care bunurile și obligațiile unei persoane decedate sunt transferate către moștenitorii săi legali și/sau testamentari.

Această procedură începe prin adresarea unei cereri privind deschiderea succesiunii notarului public competent (care are sediul biroului în raza localității în care defunctul a avut ultimul domiciliu) sau instanței de judecată competente. Cererea se adresează notarului public atunci când există înțelegere între moștenitori, iar instanței de judecată atunci când nu există înțelegere între aceștia.

Procedura succesorală presupune:

  • determinarea persoanelor care au acceptat succesiunea și care au calitatea de moștenitori legali (calitate ce se demonstrează prin actele de stare civilă – certificat de naștere ori certificat de căsătorie) ori testamentari (calitate ce se demonstrează prin testamentul lăsat de către defunct);
  • determinarea compunerii masei succesorale – moștenitorii declară care sunt bunurile ce au aparținut persoanei decedate (spre exemplu, casă, apartament, teren, autoturism, acțiuni la bancă, bani în cont etc) și prezintă documentele justificative (cum ar fi contracte de vânzare, certificate de moștenitor, adresă de la bancă) și care sunt datoriile defunctului;
  • eliberarea certificatului de moștenitor.

Ce înseamnă certificat de moștenitor?

Certificatul de moștenitor este un act juridic eliberat de notarul public investit cu soluționarea procedurii succesorale, la finalul dezbaterii acesteia. Certificatul de moștenitor face dovada calității de moștenitor, legal sau testamentar, precum și dovada dreptului de proprietate a moștenitorilor acceptanți asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.

Certificatul de moștenitor este necesar pentru a încheia orice act juridic cu privire la bunurilor ce au aparținut defunctului, cum ar fi contracte de vânzare, de donație sau transferul de titluri și acțiuni.

Se poate face act de vânzare-cumpărare fără succesiune?

Încheierea unui contract de vânzare-cumpărare prin care se transferă dreptul de proprietate asupra bunurilor ce au aparținut unei persoane decedate, fără dezbaterea și finalizarea succesiunii nu este posibilă. Până la soluționarea procedurii succesorale prin eliberarea certificatului de moștenitor, moștenitorii nu dețin un titlu de proprietate recunoscut legal și, prin urmare, nu pot încheia un contract de vânzare valabil.

Pentru a vinde bunurile decedatului, moștenitorii trebuie să prezinte un certificat de moștenitor, care confirmă calitatea lor de proprietari ai bunurilor. Fără acest document, tranzacțiile nu sunt considerate valide în fața legii deoarece nu există o dovadă juridică a dreptului lor de a dispune de acele bunuri.

Din aceste motive, este obligatoriu ca succesiunea să fie complet dezbătută și finalizată înainte de a se proceda la vânzarea bunurilor decedatului.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare