marți, iulie 2, 2024

Preaviz demisie 15 zile lucrătoare sau calendaristice

Ce înseamnă perioada de preaviz?

Perioada de preaviz este un interval de timp obligatoriu în care angajatul, ulterior prezentării demisiei, trebuie să își continue activitatea la locul de muncă actual, conform contractului de muncă. În general, acest termen este de 15 zile, dar există diferențe în ceea ce privește zilele luate în calcul: zile lucrătoare sau zile calendaristice. Scopul preavizului este acela de a permite angajatorului să găsească un înlocuitor pentru postul rămas vacant și de a asigura că activitatea firmei nu este periclitată.

Conform art. 81 alin. (5) din Codul muncii ”Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele.”  Așadar, în timpul perioadei de preaviz, angajatul are obligația de a-și îndeplini toate sarcinile și responsabilitățile conferite prin fișa postului, iar angajatorul are obligația de a-i plăti salariul și celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă. Astfel, inclusiv în perioada de preaviz, angajatul are dreptul, conform prevederilor Codului muncii, să beneficieze de drepturile salariale, dreptul la concediu și tot ceea ce i-a fost garantat prin contractul de muncă. 

Având în vedere acestea, amintim faptul că, raportat la prevederile art. 81 alin. (6) din Codul muncii, contractul de muncă poate fi suspendat ceea ce atrage după sine și suspendarea perioadei de preaviz. Codul muncii reglementează mai multe cazuri în care poate interveni suspendarea contractului de muncă cum ar fi: 

  • concediul de maternitate; 
  • concediul paternal;
  • concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
  • concediul de creștere a copilului cu vârsta de până la 2 ani, sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
  • concediul de formare profesională sau forța majoră.

Suspendarea poate interveni la inițiativa salariatului, a angajatorului sau a ambelor părți în baza circumstanțelor expuse, precum și pentru diverse alte motive.

Cum se calculează zilele de preaviz demisie – 15 zile lucrătoare sau calendaristice? 

Conform art. 81 alin. (4) din Codul muncii ”Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.”  În acord cu aceste prevederi legale, termenul de preaviz se stabilește prin contractul de muncă cu respectarea intervalelor stabilite de Codul muncii. 

Așadar, tot în contractul de muncă se stipulează dacă termenul de preaviz se calculează în zile calendaristice sau lucrătoare. Astfel, în cazul în care contractul prevede un termen de preaviz de 15 zile lucrătoare, acest lucru înseamnă că angajatul va mai lucra efectiv 15 zile, excluzând weekendurile și sărbătorile legale. În schimb, dacă contractul prevede un termen de 15 zile calendaristice, perioada de preaviz va include și zilele nelucrătoare.

Este important ca angajații să verifice cu atenție prevederile contractuale referitoare la termenul de preaviz și să îl respecte întocmai, pentru a evita eventualele litigii cu angajatorul. De asemenea, angajatorii trebuie să se asigure că perioada de preaviz este clar specificată în contractele individuale de muncă, pentru a evita confuziile și a proteja interesele părților implicate. 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare