marți, iulie 2, 2024

Scade prețul la energie

Începând cu luna viitoare, românii se vor bucura de o scădere a prețurilor, în special la gazele naturale, dar și la energia electrică.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat luni că o mare parte din populația României va beneficia, începând cu luna viitoare, de reduceri ale prețurilor, în special la gaz și la energia electrică pentru consumatorii cu un plafon de consum mai mare, de 1,3 lei pe kilowatt/oră.

Acesta a fost întrebat, în cadrul unei conferințe, despre posibilitatea ca plafoanele să fie din nou modificate.

“În acest moment nu. Evaluăm efectele actului normativ pe care abia l-am adoptat şi care, aşa cum v-am spus, va duce la facturi scăzute pentru foarte mulți români. Important este că preturile în facturi sunt la fel sau scad. Pentru foarte mulți români, mai ales la gaze, cu siguranță vor exista scăderi pe care le vor constata de luna viitoare, iar la energie electrică mai ales pentru cei care au un plafon mai mare, cel de 1,3 lei pe KWh, care este peste plafonul pe care îl vedem în momentul ăsta pe piață”, a explicat ministrul.

El a evidențiat că un furnizor nu se bazează exclusiv pe achiziționarea întregii cantități de energie electrică necesare de pe piață deschisă; acesta are și contracte pe termen mai lung, încheie acorduri bilaterale și are diverse alte aranjamente financiare care contribuie la stabilirea unui preț mediu lunar.

Pe 28 martie, Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022, eliminând taxa aplicată asupra producției individuale de energie solară și actualizând schema de sprijin pentru toți consumatorii de energie electrică și gaze naturale. Această acțiune este proiectată să conducă la o reducere a prețurilor în următoarele 12 luni.

“Astăzi, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG 27 care vor duce la scăderea preţului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitaţi de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale. Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuţioase ale pieţelor de energie şi în urma consultărilor cu toţi actorii din sector”, se transmitea într-un comunicat al ministerului.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare