marți, iulie 2, 2024

ANRE merge în continuare cu taxa pe soare

APCE trage un semnal de alarmă: solicită eliminarea obligativității instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori! Se avertizează că aceste cheltuieli vor fi suportate de toți consumatorii și prosumatorii din România.

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie consideră inutilă instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori și solicită eliminarea acestuia. Asociația avertizează că aceste costuri, evaluate la 100 de milioane de euro, vor fi împărțite între toți consumatorii și prosumatorii din România prin intermediul taxei de distribuție.

Contor de gaz
Foto: economica.net

ANRE și APCE – o „luptă” printre milioane de euro

ANRE pare să meargă pe un drum diferit față de solicitările APCE, insistând asupra necesității instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori, chiar și după abrogarea „taxei pe soare”.

„Cu toate că „taxa pe soare” a fost abrogată conform OUG 32/2024, ANRE continuă să solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori. Costul acestor contoare suplimentare inutile a fost estimat de APCE la 100 milioane de euro, valoare care include echipamentul, montajul şi software-ul (estimat pentru 200.000 de prosumatori).” susţine APCE, într-un comunicat transmis marţi.

În ciuda estimărilor de costuri semnificative, ANRE persistă în solicitarea de instalare a acestor contoare suplimentare, recunoscând că acestea vor fi suportate de toți consumatorii și prosumatorii din România prin această taxă de distribuție.

APCE aduce în discuție lipsa unei rețele energetice inteligente în România și subliniază că, în loc să se concentreze pe instalarea de contoare inteligente acolo unde este necesar, ANRE ar fi înclinată să cheltuie 100 de milioane de euro pentru instalarea a două contoare inteligente la fiecare prosumator.

„ANRE recunoaşte în scris: cele 100 milioane de euro vor fi suportate de toţi consumatorii şi prosumatorii din România prin taxa de distribuţie. România nu are în acest moment o reţea energetică smart (smart-grid) pentru că acest lucru înseamnă instalarea de contoare inteligente la toţi consumatorii din România. În loc să instaleze contoare acolo unde este nevoie, ANRE iroseşte 100 milioane de euro şi doreşte instalarea a câte două contoare inteligente la fiecare prosumator”, se punctează în același comunicat.

Își asumă statul român investiții din sfera privată?

APCE sugerează că ANRE și Ministerul Energiei ar dori să folosească instalarea celui de-al doilea contor la fiecare prosumator pentru a raporta producția fotovoltaică inclusiv energia autoconsumată, nu doar cea injectată în rețea. Măsura ar permite autorităților să prezinte investițiile făcute de prosumatori ca fiind realizări ale statului român, în ciuda faptului că multe dintre aceste investiții provin din fonduri proprii.

„ANRE doreşte să contorizeze această energie pentru raportare în faţa organismelor europene. ANRE şi Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investiţiilor făcute de prosumatori,multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român. În loc să facă investiţii serioase în infrastructură, ANRE şi Ministerul Energiei doresc să acopere lipsa de realizări prin această contorizare, chiar dacă asta înseamnă să plătim 100 milioane de euro pentru nimic”, se spune în comunicat.

Directiva europeană, o scuză pentru acțiunile statului român?

APCE acuză ANRE că se folosește de directivele europene pentru a justifica deciziile sale controversate, cum ar fi cerința de instalare a celui de-al doilea contor pentru prosumatori. Conform APCE, ANRE invocă Directivei Europene 2019/944, deși aceasta nu menționează explicit instalarea celui de-al doilea contor, ci se referă la implementarea contorizării inteligente primare.

APCE atrage atenția că ANRE a interpretat greșit o broșură consultativă a Comisiei Europene ca fiind „legislație europeană”, făcând astfel o confuzie gravă și generând un sentiment anti-european în societate.

„Se pare că unele instituţii ale statului român au reflexul de a invoca directive europene pentru deciziile lor discutabile. ANRE invocă ‘directiva europeană 2019/944’, care însă nu face referire la montarea cel de-al doilea contor, ci la contorizarea inteligentă primară (contorul de la poartă). În plus, ANRE face referire într-un răspuns oficial dat pentru APCE la o broşură cu caracter consultativ comandată de Comisia Europeană ca fiind de fapt… ‘legislaţie europeană’, făcând o confuzie gravă cu sau fără intenţie. Atragem atenţia că folosirea cu ‘rea-credinţă’ sau interpretarea greşită a unor directive europene generează în societate un sentiment anti-european care poate avea consecinţe grave. Nu există directive europene care să oblige instalarea celui de-al doilea contor şi, din informaţiile APCE, nu există o altă ţară în Europa care să solicite dubla contorizare”, se mai arată în document.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare