marți, iulie 2, 2024

Care sunt mașinile care nu își mai pot reînnoi ITP-ul?

Pentru o categorie de mașini, drumurile se pot bloca! Șoferii nu vor mai primi drept de circulație. Chiar dacă inspecția tehnică este valabilă, există riscul unei sancționări cu confiscarea certificatului de înmatriculare dacă autoritățile găsesc mașini cu această defecțiune, pe drumurile publice.

Nu treci de ITP-ul din cauza emisiilor de noxe

ITP-ul este foarte riguros în evaluarea emisiilor de noxe ale vehiculelor, dar proprietarii trebuie să fie conștienți și de alte aspecte. Există riscul să li se suspende certificatul de înmatriculare, chiar și atunci când ITP-ul este încă valabil.

În timpul inspecției tehnice periodice, dacă autovehiculul are emisii de noxe care depășesc limitele legale, acesta este considerat ca fiind cu defecțiuni majore. Potrivit reprezentanților Registrului Auto Român (RAR), emisiile de noxe care depășesc limitele legale sunt considerate o problemă majoră, iar proprietarii trebuie să rezolve această problemă înainte de a se prezenta din nou la inspecție pentru a putea circula legal.

ITP – siguranța pe drumurile publice

Inspecția Tehnică Periodică reprezintă siguranța rutieră, deoarece vehiculele trebuie să treacă cu succes acest control pentru a putea circula legal pe drumurile publice. Chiar dacă ITP-ul poate avea o perioadă de valabilitate cuprinsă între 1 și 3 ani, în funcție de anul de fabricație al vehiculului, emisiile excesive constituie un motiv serios de îngrijorare.

În cazul în care mașina emite o cantitate excesivă de fum în trafic, există riscul să fii sancționat cu suspendarea certificatului de înmatriculare, chiar dacă inspecția tehnică periodică este încă valabilă. Este important ca șoferii să fie conștienți de această problemă și să iei măsuri pentru a remedia orice defecțiune care ar putea duce la emisii excesive, pentru a evita astfel consecințele legale și pentru a contribui la menținerea unui mediu înconjurător mai curat.

Motive pentru a face ITP:

  • sistem de frânare ineficient;
  • defecțiuni la sistemul de iluminare;
  • caroserie afectată de rugină;
  • semne ale unui accident;
  • emisiile de noxe sunt prea mari, etc.

Ce acte sunt necesare pentru ITP?

  • polița RCA valabilă la dată inspecției;
  • cartea de identitate a vehiculului (CIV), în original cu elementul de securizare de la R.A.R.;
  • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului;
  • cartea de identitate a conducătorului auto;
  • autorizația provizorie de circulație, dacă este cazul.

Valabilitatea ITP pentru anul 2024 este:

  • 3 ani pentru mașinile noi. Termenul pentru efectuarea primei inspecții se socotește de la data primei înmatriculări. Pentru următoarea inspecție tehnică periodică, este de la data celei precedente;
  • 2 ani pentru autovehicule cu mai puțin de 8 locuri și motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți si cvadricicluri;
  • 1 an pentru mașini mai vechi de 12 ani, autovehicule pentru transport mărfuri, cu masa totală maximă peste 3.500 kg, autovehicule cu cel puțin 4 roți, pentru transport mărfuri, cu o masă totală maximă sub 3.500 kg;
  • 6 luni mașini pentru transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare