marți, iulie 2, 2024

De la începutul anului 2024, au fost emise peste 5.000 de ordine de protecție, dintre care 1.900 au fost nerespectate.

Potrivit unui comunicat emis de MAI, în primele cinci luni ale anului curent, autoritățile au emis peste cinci mii de ordine de protecție provizorii, dintre care aproximativ două mii au fost transformate în ordine de protecție permanente de către instanțele de judecată.

 În aceeași perioadă, autoritățile au răspuns la aproape cincizeci de mii de incidente de violență domestică, distribuite aproape egal între zonele urbane și rurale, informează Ministerul Afacerilor Interne.

„Polițiștii emit ordine de protecție provizorii în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”, se arată în comunicat.

Statisticile arată o creștere de 2,2% a cazurilor de violență domestică în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, totalizând 23.047 de incidente raportate. Această creștere reflectă atât amploarea problemei, cât și o tendință crescătoare a victimelor de a raporta abuzurile.

Infracțiunea de loviri și alte violențe, precum și infracțiunea de amenințare, reprezintă peste 70% din totalul infracțiunilor înregistrate. Mediul urban a înregistrat un număr mai mare de cazuri comparativ cu cel rural, iar majoritatea incidentelor au avut loc la domiciliul victimelor.

S-a observat o creștere atât a numărului de agresori, cât și a victimelor, cu un total de 23.440 de autori și 24.329 de victime identificate. Dintre victime, aproximativ două treimi sunt femei, urmate de bărbați și minori.

Instanțele de judecată au emis aproape 5.000 de ordine de protecție, iar peste 1.900 de cazuri de nerespectare a acestor ordine au fost raportate.

În cadrul unui program pilot implementat în mai multe județe, au fost emise peste cinci mii de instrumente de protecție, iar în 11% din cazuri s-a impus agresorilor purtarea dispozitivelor electronice de supraveghere.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare