marți, iulie 2, 2024

A început implementarea sistemului de taxare pe autostrăzile din România

Țara noastră se pregătește să introducă un nou sistem de taxare pentru utilizarea autostrăzilor, aliniat cu practicile întâlnite în alte state ale Uniunii Europene. 

Conform informațiilor furnizate de către Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), o societate comercială a fost desemnată câștigătoarea procesului de licitație organizat pentru implementarea sistemului electronic de tarifare, informează ziarulunirea.ro. 

Despre această măsură, Cristian Pistol a  afirmat: „Astăzi a fost depusă o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională. Contractul prevede atât dezvoltarea și implementarea soluției informatice, cât și furnizarea echipamentelor software necesare”.

autostradă
Foto: promotor.ro

Vodafone România SA a fost singura companie care a depus o ofertă pentru acest contract, în valoare de până la 224,68 milioane de lei (fără TVA), finanțat prin PNRR. Contractul menționat  presupune o perioadă de execuție de 84 de luni, din care 24 de luni sunt alocate pentru dezvoltarea și punerea în funcțiune a soluției informatice, precum și pentru livrarea echipamentelor și a programelor software necesare operaționalizării sistemului.

Directorul CNAIR a precizat faptul că introducerea noilor tarife reprezintă o măsură menită să alinieze România la cerințele și standardele europene în domeniu, acestea urmând a fi aplicate pentru toate categoriile de vehicule, incluzând autoturisme, autobuze, autocare și vehicule destinate transportului de mărfuri.

În esență, conducătorii auto vor fi nevoiți să achite o taxă de tip rovinietă, a cărei valoare va fi calculată luând în considerare distanța parcursă și nivelul de emisii poluante generate de vehicul pe drumurile din România. 

Noul sistem de tarifare va include două variante distincte: una bazată pe durata de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based), aplicabilă autoturismelor, autobuzelor, autocarelor și vehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, și cealaltă bazată pe distanța parcursă (distance-based), destinată vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone.

„Astăzi a fost depusă o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională. Contractul prevede atât dezvoltarea și implementarea soluției informatice, cât și furnizarea echipamentelor software necesare”, a mai declarat  acesta. 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare