marți, iulie 2, 2024

Autostrada care deschide calea spre Europa

Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, a publicat imagini cu drumul expres ce face legătura dintre Centura Oradei și Autostrada Transilvaniei.

Șoseaua ce leagă Oradea de Autostrada Transilvania (Biharia) marchează o etapă în dezvoltarea infrastructurii rutiere din regiune. Lungimea totală a acestei legături este de 19 kilometri, dintre care 13 kilometri sunt construiți ca drum expres, iar restul de 6 kilometri sunt amenajați ca drum național, dotat cu câte două benzi pe sens și parapeți despărțitori pentru asigurarea siguranței traficului. De asemenea, face joncțiunea între centura municipiului Oradea și primul tronson al Autostrăzii Transilvania, care se întinde pe o distanță de 5,3 kilometri și este accesibil din Biharia, la granița cu Ungaria, prin punctul de trecere a frontierei Borș II.

”Acest drum face joncțiunea dintre centura municipiului Oradea cu primul tronson, de 5,3 kilometri, realizat din Autostrada Transilvania, de la graniţa cu Ungaria, respectiv Biharia – PTF Borş II. „Ciotul” de autostradă este deschis din anul 2020.” relatează Scrioșteanu.

Această fâșie de drum asigură dezvoltarea transportului ce va face mai accesibilă ieșirea din țară. Explicațiile Ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, redau faptul că acest drum expres e doar începutul din ceea ce se promite a fi o autostradă europeană întinsă de la Marea Baltică până la Marea Egee.

Scrioșteanu publică într-o postare pe Facebook informații importante despre proiect. „Am revenit pe șantierul drumului expres care leagă Centura Oradei și Autostrada Transilvaniei #A3, primul șantier de drum de mare viteză pe care l-am finalizat anul acesta, pentru care, de astăzi, a început procedura de recepție la terminarea lucrărilor. Darea în trafic a celor 19 km aferenți acestui drum expres va avea loc imediat după finalizarea recepției.

Acest proiect a cuprins execuția a:

  • 18,96 km lungime traseu, între sensul giratoriu Calea Sîntandrei și Biharia
  • 3 noduri rutiere
  • 9 pasaje
  • 3 poduri
  • 31 podețe

Valoarea contractului este de 670 milioane lei, fără TVA, iar sursa de finanțare a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile dedicate dezvoltării infrastructurii rutiere.

Ritmul susținut al acestui constructor a încadrat finalizarea lucrării în termenul contractual, constructorul fiind un exemplu de „AȘA DA”, reușind până la această lucrare să finalizeze trei proiecte înainte de termenul contractual.  1) Pasajul Mogoșoaia de pe Centura Capitalei, 2) secțiunea Ungheni – Târgu-Mureș a Autostrăzii A3, 3) Lotul Chețani – Câmpia Turzii de pe A3.

autostradă

Studiul de Fezabilitate a fost realizat în parteneriat cu autoritățile locale bihorene, fiind primul de acest fel din România. Mulțumesc domnului Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și domnului Florin Birta, primarul orașului Oradea dar și colegului Adrian Foghis pentru buna colaborare în implementarea acestui proiect important pentru traficul rutier din zonă!”, a continuat secretarul de stat pe pagina sa personală de Facebook.

Din 28 martie, liber la circulație

Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, a declarat vineri, pe șantierul drumului de legătură Oradea – Autostrada Transilvania, că săptămâna următoare vor avea loc procedurile de recepţie, iar începând cu date de 28 martie se va drumul la circulația rutieră.

„În prezent avem în licitaţie toate cele trei loturi de la Oradea la Arad, apoi venim cu Autostrada 1 Arad – Timişoara, şi până la sfârşitul anului vom semna şi vom da câștigătorii şi la Timişoara-Moraviţa. Cel mai scurt drum de la Marea Baltică la Marea Egee este cel care pleacă de la Gdansk, Varşovia, Cracovia, Kosice, Debreţin, Oradea, Arad, Timişoara, Moraviţa, Belgrad, Salonic. Dacă vrem să facem acest drum şi să treacă pe la noi, trebuie să ne mişcăm foarte, foarte repede. Şi asta facem. Urmează ca Serbia să facă şi ei cei circa 50 de kilometri de drum”, a precizat ministrul Grindeanu.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare