sâmbătă, iulie 6, 2024

Titluri de stat 2024 – ce înseamnă și riscuri

Titluri de stat – ce înseamnă?

Titlurile de stat sunt mai puțin cunoscute în rândul cetățenilor, dar nu și domeniul financiar unde acestea reprezintă unul dintre pilonii esențiali pe care se dezvoltă sectorul investițional. Astfel, aceste titluri sunt niște instrumente financiare emise de Ministerul Finanțelor și se caracterizează prin faptul că statul se împrumută de la diverse persoane interesate, în moneda națională sau în valută, pentru a se autofinanța cu scopul acoperirii deficitului bugetar sau a datoriilor publice. Titlurile de stat pot fi foarte atractive pentru investitori deoarece pot fi și transferate sau chiar răscumpărate anticipat, oferindu-le posibilitatea de a subscrie mai multe împrumuturi. Este important de menționat că dobânda obținută de către investitor se încadrează în categoria de venituri scutite de la plata impozitului. 

Programul cel mai accesibil în rândul persoanelor fizice este reprezentat de titlurile de stat Tezaur care le permite cetățenilor români cu vârsta de peste 18 ani să investească sume modice, cu dobândă atractivă și fixă calculată în funcție de termenul de scadență. Dobânda pe care aceștia o primesc se plătește anual astfel cum a fost stabilit prin prospectul de emisiune și este cunoscut sub numele de cupon.  

Riscuri titluri de stat

În domeniul investițiilor, titlurile de stat sunt recunoscute printre persoanele care doresc să obțină anumite avantaje financiare, în principal, pentru gradul redus de risc deoarece sunt susținute și garantate integral de guvernul emitent, reușind astfel să prezinte încrederea și stabilitatea necesară. În general, investitorii persoane juridice recurg la acest tip de împrumut pe piața interbancară întrucât este o sursă sigură și profitabilă de a obține un profit suplimentar, mai ales că veniturile obținute din deținerea și schimbul titlurilor de stat sunt neimpozabile. 

Cu toate acestea, ca în orice altă ,,afacere”, persoanele fizice sau juridice care se decid să investească în titluri de stat trebuie să dețină anumite cunoștințe financiare privind piețele de capital, dar și să se informeze anticipat cu privire la termenii și condițiile financiare aplicabile respectivei categorii, cuantumul dobânzii de care beneficiază, capitalul investit și sursa acestuia.

În acest sens, este recomandat ca împrumutătorul să depună diligențele necesare pentru a afla detalii despre comisioanele și tarifele procedurii și să decidă încă de la început dacă urmează să tranzacționeze titlurile de stat sau le păstrează până la data scadentă a împrumutului. 

Dobândă titluri de stat 2024

Dobânda aferentă pentru titluri de stat este anuală și depinde de programul lansat în perioada respectivă de către Ministerul Finanțelor sau de tipul de obligațiune. 

Titlurile de stat pot fi: 

  • obligațiuni tip Tezaur, acestea sunt emise de guvern pentru a se autofinanța pe o perioadă scurtă, cu termen de scadență mai mic de un și grad de siguranță mai ridicat;
  • obligațiuni pe termen lung sau de lungă durată: acestea sunt emise de guvern pe o perioadă lungă, cu termen de scadență chiar de ordinul deceniilor și cu dobânzii semnificativ mai mari pentru a încuraja investitorii. 

Spre exemplu, pentru emisiune în Lei din cadrul Programului Fidelis dobânda se va regăsi astfel:  

  • Maturitate 1 an, dobândă fixă de 6,00%/an;
  • Maturitate 3 ani, dobândã fixă de 6,75%/an;

În situația în care se face o răscumpărare anticipată a titlurilor de stat deținute, suma restituită va avea deduse dobânzile acordate. Este important de menționat că contul de subscriere deschis la Trezorerie nu generează dobânzi.

Noi emisiuni de titluri de stat 2024

La începutul anului curent a fost lansat deja un program de titluri de stat Tezaur care s-a încheiat în 11 ianuarie 2024, cu scadență de unu sau trei ani și o dobândă de până la 7,10% pe an. Acest program este deja la a 11-a ediție și a avut un succes neașteptat, românii investind peste 12 miliarde de lei în titlurile Tezaur. Succesul acestor programe se datorează termenului de scadență scurt care le permite persoanelor să nu își blocheze banii pe termen lung, dobânzii fixe care le conferă un venit regulat asemenea unui salariu, siguranței oferite de garantarea împrumutului de către guvern, dar și accesibilității, putând fi achiziționate atât prin intermediul instituțiilor financiar, cât și direct din cadrul Trezoreriei statului. 

Programul FIDELIS s-a desfășurat în perioada 21 februarie 2024-1 martie 2024 și a avut o valoare minimă de subscriere de 5000 RON și o dobândă fixă calculată în funcție de termenul de scadență.

Trezorerie titluri de stat 2024

Conform instrucțiunilor postate de Ministerul Finanțelor, cererile de deschidere a contului se depun la unitatea de trezorerie, dar numai în situația în care nu a fost deja deschis anterior un astfel de cont. Aceste cereri de deschidere a contului se pot depune și în afara perioadelor de subscriere prin completarea și depunerea cererii la oricare unitate a trezoreriei statului. 

Titlurile de stat pot fi cumpărate și de la unitățile Poștei Române prin transferul sumelor de bani dorite în contul  bancar primit de la lucrătorul poștal atât prin virament bancar din contul investitorului, cât și prin numerar la oficiile poștale. 

 

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare