sâmbătă, iulie 6, 2024

Ministerul Finanțelor și ANAF lansează aplicația GPS e-Transport și amânarea amenzilor până la 1 ianuarie 2025

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală au finalizat dezvoltarea aplicației e-Transport, un instrument destinat supravegherii transporturilor rutiere de mărfuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, precum și a transporturilor internaționale de bunuri, informează Biroul de relații cu mass-media al Ministerului Finanțelor.

Aplicația a fost deja trimisă spre aprobare pe platformele Apple Store și Google Play, urmând să devină funcțională și disponibilă pentru utilizatori cel mai târziu până la data de 15 iulie 2024.

În intervalul 15 iulie – 31 august 2024, aplicația va fi supusă unei perioade de testare a funcționalităților tehnice. Este important de menționat că prevederile art. 13^1 literele d) și e) din Ordonanța de Urgență nr. 41/2022 vor intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2024.

Pentru monitorizarea transporturilor de bunuri, Sistemul RO e-Transport va prelua informații din sistemele GPS existente, în cazul vehiculelor deja echipate cu astfel de tehnologie. Specificațiile tehnice necesare pentru integrare au fost publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, în secțiunea dedicată RO e-Transport.

Vehiculele care nu dispun de sisteme GPS incorporate vor trebui să fie dotate cu dispozitive mobile ce utilizează tehnologii de geolocalizare și transmisie de date prin satelit, pe care va fi instalată aplicația dezvoltată de Centrul Național pentru Informații Financiare.

Companiile de transport rutier sunt obligate să asigure transmiterea continuă a datelor de localizare a vehiculelor implicate în transporturile declarate în sistem, pe întreaga durată a deplasării mărfurilor monitorizate prin RO e-Transport.

Guvernul a decis, prin OUG 87/2024, amânarea aplicării sancțiunilor prevăzute de legislația e-Transport până la 1 ianuarie 2025, exclusiv pentru operatorii economici autorizați conform articolului 38 din Regulamentul (U.E.) nr. 952/2013. Această măsură vizează evitarea unor potențiale blocaje în activitatea operatorilor economici autorizați care au o contribuție semnificativă la economia națională și care efectuează frecvent transporturi internaționale de mărfuri.

„Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal ridicat și transporturile rutiere internaționale de bunuri, o componentă importantă în digitalizarea ANAF, prin care se urmărește creșterea capacității administrative de combatere a fraudei fiscale.

Sistemul RO e-Transport, prin mecanismele pe care le gestionează, va avea o contribuție importantă la reducerea GAP-ului de TVA, prin monitorizarea transporturilor efectuate cu bunuri cu risc fiscal ridicat, urmărindu-se fiscalizarea tranzacțiilor comerciale și creșterea încasărilor la bugetul de stat”, se arată în comunicat.

Mai mult, pentru a facilita informarea contribuabililor implicați în transporturi naționale cu risc fiscal ridicat și transporturi internaționale, Ministerul Finanțelor și ANAF au elaborat un Ghid privind Sistemul național e-Transport, disponibil la adresahttps://bit.ly/3xTCZbL.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare