sâmbătă, iulie 6, 2024

Persoanele care pot vota cu urna mobilă la alegerile locale din 2024

Măsurile privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile programate pentru data de 9 iunie sunt stabilite de către Biroul Electoral Central (BEC), care a precizat, printre altele, că această urnă nu va fi utilizată în secțiile de votare din străinătate.

Conform hotărârii BEC, alegătorii care nu se pot deplasa, respectiv:

  • Persoanele imobilizate din motive de boală sau  invaliditate;
  • Persoanele internare într-o unitate sanitară, cămin pentru persoane vârstnice sau alte așezăminte sociale;
  • persoanele reținute, arestate preventiv, în arest la domiciliu sau aflate în închisoare, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale

vor avea posibilitatea să depună o cerere pentru a-și exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru cele locale.

În secțiile de votare din România se va folosi o singură urnă specială, în care vor fi introduse buletinele de vot pentru ambele scrutine – europarlamentare și locale.  Totuși, în secțiile de votare din străinătate nu se va utiliza urna de vot specială.

Categoriile de persoane care pot vota cu urna mobilă în 2024

În cazul alegerilor europarlamentare, alegătorul netransportabil care se află în localitatea de domiciliu sau de reședință își poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la secția de votare la care este arondat, în funcție de domiciliu sau reședință, votarea realizându-se pe baza unui extras de pe lista electorală suplimentară.

Persoanele înscrise în acest extras trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secțiile de votare aferente.

În situația în care alegătorul netransportabil se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reședință, acesta își poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale de la cea mai apropiată secție de votare de locul unde se află. 

Alegătorul netransportabil care se află în localitatea de reședință nu va putea să voteze prin intermediul urnei speciale dacă și-a stabilit reședința după data de 11 aprilie 2024, excepție aplicabilă doar pentru alegerile locale.

Este de notat că, aceste prevederi se vor aplica în mod similar și în cazul alegătorilor cu domiciliul în străinătate și cu reședința în România, dar și cetățenilor Uniunii Europene cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în România.

Procedura pentru votul cu urna mobilă în 2024

urna

În cazul în care o persoană se află într-una dintre situațiile prevăzute anterior, mai exact nu se poate deplasa în vederea exercitării dreptului de vot, aceasta poate solicita să își exercite acest drept prin urna specială mobilă. Asfel, este necesar ca persoana în cauză  să formuleze o cerere scrisă și să anexeze documentele justificative care să ateste că nu se poate deplasa la secția de votare.

Solicitările pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pot fi transmise atât electronic, cât și în format fizic, prin intermediul oricărei persoane. 

Acestea trebuie să poarte data și semnătura olografă a alegătorului care solicită urna specială și vor include în mod obligatoriu următoarele informații:

  •  Numele și prenumele;
  •  Codul numeric personal;
  •  Domiciliul sau reședința conform datelor din actul de identitate sau dovada de reședință;
  •  Adresa imobilului unde se solicită deplasarea urnei speciale;
  •  Seria și numărul actului de identitate;
  •  Numărul de telefon;
  •  Scrutinul/scrutinele la care se va exercita dreptul de vot.

Cererile vor fi însoțite de copii ale oricărui document care atestă situația de fapt ce califică alegătorul drept alegător netransportabil, conținutul acestor documente trebuind să includă în mod explicit sintagma „persoană netransportabilă”. 

Prezentarea unei adeverințe medicale eliberate de medicul de familie al alegătorului nu este obligatorie.

Cererile pot fi depuse la biroul electoral al secției de votare competent chiar și în ziua votării, fiind recomandat ca depunerea cererilor în preziua votării să se realizeze între orele 18:00 și 19:00, iar în ziua votării înainte de ora 14:00. 

Prin derogare, aceste cereri și documentele necesare pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane sau prin e-mail, la biroul electoral de circumscripție comunală, orășenească, municipală sau de sector al municipiului București, după caz, în intervalul 27 mai – 7 iunie 2024.

În situația în care alegătorul netransportabil nu poate să își exercite dreptul de vot pentru unul dintre cele două tipuri de alegeri la o secție de votare din raza de competență teritorială a respectivului birou electoral de circumscripție, personalul tehnic auxiliar al biroului electoral va informa imediat alegătorul cu privire la acest aspect.

De asemenea, persoanele responsabile de conducerea unităților sanitare publice sau private, a căminelor pentru persoane vârstnice, a altor așezăminte sociale publice sau private similare, a penitenciarelor și a locurilor de detenție au obligația de a informa alegătorii internați/cazați în unitățile respective sau pe cei deținuți cu privire la posibilitatea de a vota prin intermediul urnei speciale, în măsura în care aceștia solicită această modalitate de vot, într-un interval de timp rezonabil și suficient înainte de ziua votării, dar nu mai târziu de data de 8 iunie 2024. 

Mai mult, aceste persoane vor oferi asistență alegătorilor netransportabili aflați în responsabilitatea lor pentru a întocmi cererile de vot cu urna specială și pentru pregătirea celorlalte documente necesare. Aceștia vor oferi asistență și cu privire la depunerea documentelor în format fizic sau transmiterea acestora prin e-mail. 

În cazul în care biroul electoral de circumscripție constată că la o secție de votare sunt depuse peste 100 de cereri de vot prin intermediul urnei speciale, cererile pot fi repartizate către mai multe secții de votare în raza teritorială a cărora se află alegătorii netransportabili.

Relativ la persoanele aflate în stare de deținere și care nu au pierdut dreptul de vot, directorul penitenciarului sau al locului de detenție, după caz, va elibera temporar actele de identitate necesare, exclusiv în scopul exercitării dreptului de vot.

Conform prevederilor hotărârii Biroului Electoral Central, în data de 9 iunie 2024, ziua votării, persoanele responsabile de conducerea instituțiilor menționate au obligația de a permite accesul echipei biroului electoral al secției de votare care se deplasează cu urna specială, precum și al personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne care însoțește echipa, pentru a asigura exercitarea dreptului de vot.

Comentarii

  1. Pentru mama mea nevazatoare care locuieste in Craiova, unde trebuie sa o inscriu pentru votul prin urna mobila?
    Mama locuieste pe strada C. Brancusi in Craiova, dar nu stie inca numarul centrului de votare.

    Multumesc, Manuela Ungureanu, pt Constanta Ungureanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare