sâmbătă, iulie 6, 2024

Ce ne spune Raportul PwC despre impactul major al Inteligenței Artificiale în Serviciile Financiare, IT și Profesionale

Un nou raport al PwC, intitulat 2024 Global AI Jobs Barometer, relevă faptul că sectoarele financiare, IT și profesionale sunt cele mai afectate de avansurile în inteligența artificială (IA), atât în ceea ce privește activitățile desfășurate, cât și competențele angajaților, relatează Forbes.ro.

Raportul a analizat peste 500 de milioane de anunțuri de angajare din 15 țări, care împreună reprezintă peste 30% din PIB-ul mondial.

Implementarea IA a crescut productivitatea de până la cinci ori în aceste sectoare, comparativ cu alte domenii. Numărul de locuri de muncă specializate în IA este acum de șapte ori mai mare decât în 2012.

Creșterea Cererii pentru Competențe în AI:

  • În sectorul financiar, cererea pentru abilități IA este de 2,8 ori mai mare decât în alte sectoare.
  • În servicii profesionale, cererea este de 3 ori mai mare.
  • În IT, cererea a crescut de 5 ori.

Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România, afirmă: „Tehnologia a fost întotdeauna un factor esențial pentru creșterea productivității și a nivelului de trai. Fiecare inovație tehnologică, inclusiv IA, a remodelat piața muncii, crescând constant cererea de competențe noi și diversificate. Viteza cu care IA pătrunde în economie și societate este remarcabilă.”

Pe lângă abilitățile digitale, studiile evidențiază importanța crescută a competențelor cognitive (analiză, gândire critică, creativitate) și emoționale (adaptabilitate, inteligență emoțională, influență socială, autonomie).

Rezultatele Sondajului PwC CEO Survey 2024:

  • 84% dintre CEO-uri sunt de părere că IA va îmbunătăți productivitatea.
  • 70% anticipează transformări semnificative în activitatea companiei lor.
  • 46% se așteaptă la o creștere a profitabilității datorită IA.
  • 41% prognozează o creștere a veniturilor.

Deși adoptarea IA în România este încă la început, directorii români sunt de acord cu omologii lor internaționali, anticipând modificări substanțiale în modele de afaceri, creșterea competitivității și necesitatea unor competențe noi pentru angajați. De asemenea, se așteaptă la o eficientizare a timpului de lucru și la sporirea productivității și profitabilității.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare