sâmbătă, iulie 6, 2024

Cluj-Napoca, hub-ul IT al României, găzduiește noul Centru de Inteligență Artificială

România face un nou pas către viitor prin crearea primului institut din țară dedicat cercetării în domeniul Inteligenței Artificiale.

Acest institut de cercetare în inteligența artificială va permite României să dezvolte propriile soluții tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaționali și să formeze specialiști de top în acest domeniu, anunță antena3.ro. 

Anunțul a fost făcut sâmbătă de către ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook.

„Vedem zi de zi potenţialul AI de a transforma multiple domenii, de la sănătate şi educaţie, la securitate şi administraţie publică. Prin intermediul acestui institut, România va putea să-şi dezvolte propriile soluţii tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaţionali şi să formeze specialişti de top în domeniu. Ca ministru de Finanţe, sunt mândru să susţin acest proiect ambiţios, care va genera beneficii economice semnificative”, a afirmat ministrul Finanţelor.

AI

Centrul va fi găzduit de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar investiția totală va depăși 105 milioane de lei.

Ministrul Cercetării, Bogdan Gruia Ivan, a menționat, de asemenea, sâmbătă, pe Facebook, că Centrul de Inteligență Artificială va oferi studenților și cercetătorilor acces la resurse de ultimă generație și oportunitatea de a lucra la proiecte cu impact global.

Ministrul a subliniat că în Cluj-Napoca există peste 1.200 de companii IT, care oferă locuri de muncă pentru zeci de mii de specialiști.

Contractul, în valoare totală de 105.095.830 lei (cu TVA), a fost atribuit asocierii dintre Kesz Construcții România SRL (în calitate de lider) și SDC Proiect SRL (în calitate de asociat).

Astfel Bogdan Gruia Ivan a declarat: „Colaborările de prestigiu, cum este cea cu Lockheed Martin, companie de top în domeniile aerospaţial, tehnologic şi militar, va fi un mare avantaj pentru noi. Inteligenţa artificială reprezintă viitorul tehnologiei şi va revoluţiona modul în care trăim şi muncim. De la automatizarea proceselor de afaceri până la îmbunătăţirea serviciilor publice şi crearea de soluţii personalizate pentru cetăţeni şi companii, posibilităţile sunt nelimitate. Centrul de Inteligenţă Artificială de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca va fi un catalizator pentru aceste schimbări, pregătind generaţiile viitoare de inovatori şi lideri în tehnologie”.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare